Resturi de mâncare, folosite ca sursă alternativă de energie

0

Un proiect-pilot derulat în Brooklyn, New York, SUA, la o staţie de tratare a apei menajere, urmăreşte să producă biogaz din resturi de mâncare aruncate la gunoi. Combustibilul alternativ ar urma să fie folosit pentru încălzirea locuinţelor; utilizarea lui va ajuta la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, scrie site-ul FastCoexist.

 

 

Resturile de pizza, căpşunile stricate, covrigii uscaţi şi alte urme de mâncare pot deveni sursă de căldură în oraşul New York; toate aceste resturi sunt colectate şi transportate la o staţie de tratare a apei menajere din Brooklyn, în cadrul proiectului-pilot demarat de autorităţile oraşului, unde vor fi transformate în biogaz şi vor genera căldură pentru mai mult de 5.000 de gospodării. La staţia de tratare a apei se produce deja biogaz, în timpul procesului de tratament al apei, care este folosit pentru alimentarea uzinei, dar ce rămâne în plus ajunge tot în atmosferă, iar asta nu este o soluţie verde. Departamentul pentru Protecţia Mediului va colabora cu o unitate locală pentru a capta acest extra-gaz şi, prin adăugarea resturilor de mâncare în acest mix, se va genera şi mai mult biogaz, menit să asigure căldură în timpul iernii pentru mulţi locuitori ai oraşului.

În cadrul programului se colectează resturi de mâncare de la cantine şcolare, pentru început, dar colectarea se va extinde şi la alte tipuri de unităţi. În final, uzina cuprinsă în program va putea procesa aproximativ 500 de tone de resturi de mâncare pe zi, adică 15% din gunoiul organic al oraşului New York. Tot ce rămâne va ajunge compost. Scopul proiectului este de a ajuta oraşul să emită cu 90.000 de tone mai puţine gaze pe an decât în prezent. Şi faptul că, prin acest proiect, vor scădea cursele făcute de camioanele colectoare de gunoi va ajuta cu siguranţă. Dacă proiectul se va extinde, va avea un impact semnificativ asupra transportului, ceea ce înseamnă alte reduceri de emisii de gaze. Însă a transforma resturile de mâncare în energie nu rezolvă problema, mult mai gravă, a risipei de hrană din metropolă: americanii fac o risipă ridicolă de mâncare, scrie FastCoexist; dar, până când vor învăţa să nu mai arunce cu atâta uşurinţă orice, faptul că resturile sunt folosite drept sursă de energie este un lucru bun.

 

Sursa şi foto: FastCoexist

 

Puteţi citi şi:

VIDEO Un bărbat mănâncă din gunoaie, pentru a atrage atenţia asupra risipei de hrană

Restaurantul-băcănie care serveşte mâncare expirată

Ce pierderi aduce uriaşa risipă anuală de hrană

Paradox românesc: Oameni care mor de foame şi tomberoane pline cu mâncare

Fenomenul de foodsharing ia avânt în Germania

Jumătate din mâncarea din toată lumea ajunge la gunoi


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger