Restaurantul din sare care filtrează aerul urban poluat

0

Restaurantul de Sare din Shiraz (sudul Iranului) este, după cum îi spune şi numele, construit complet din sare. Pereţii, barul, mesele, scaunele, totul este din sare; până şi scările au un înveliş delicat de sare, scrie Oddity Central.

 

 

Restaurantul unicat este proiectul firmei iraniene de design Emtiaz Designing Group, care a folosit sarea ca material de construcţie pentru a promova conceptul de “construcţie verde”. Echipa a creat localul folosind numai materiale prietenoase cu mediul, produse local – de la sare la pulbere şi piatră. “Sarea folosită provine de la minele de sare şi lacul sărat din Shiraz şi a fost combinată cu un liant natural pentru rezistenţă”, a explicat un purtător de cuvânt al firmei. Inspiraţi de peşterile din sare, designerii au vrut să fie siguri că şi pereţii restaurantului vor prinde forme contorsionate precum în natură. Astfel, după un studiu atent asupra peisajului natural şi resurselor locale, ei au creat pereţii, acoperişul şi scările ca o viziune modernă a unei peşteri de sare. Rezultatul este atât spectaculos, cât şi prietenos cu mediul înconjurător.

 

 

 

 

Mesele din interior sunt lucrate manual, în întregime, din rocă de sare, iar pentru cadrele scaunelor şi pentru suprafaţa scărilor au fost folosite şi doze de sucuri, reciclate. Un mare avantaj al acestui material de construcţie, sarea, este că purifică aerul poluat din exterior, plin de noxe urbane şi creează, astfel, o atmosferă plină de ioni pozitivi în interiorul localului. “Sarea este un dezinfectant natural şi ionii eliberaţi de ea purifică, filtrează aerul”, spun reprezentanţii firmei. “În gastronomie, sarea are o reputaţie proastă, din cauza suprafolosirii ei în mâncare, dar oamenii nu sunt conştienţi de proprietăţile ei curative fantastice. Sarea a fost recunoscută drept un remediu puternic încă din antichitate, mai ales în cazul bolilor respiratorii şi al detoxificării. Până şi Hippocrate prescria terapia cu inhalaţii cu apă sărată pentru boli ale plămânilor”. Aşadar, un prânz sau o cină luate în restaurantul de sare aduc beneficii sănătăţii, dincolo de ineditul localului.

 

 

stire 15 ian sare 5

 

Surse: Oddity Central, Architecture Lab

Foto: Emtiaz Group

 

Puteţi citi şi:

Văzut din spaţiu, lacul sărat Dundas pare o pictură modernă


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger