Restaurantul-băcănie care servește mâncare expirată

4

Fostul președinte al lanțului de băcănii Trader Joe’s, Doug Rauch, a deschis într-un oraș din Massachusetts, Dorchester, un restaurant-băcănie care vine numai produse preparate din ingrediente expirate. Botezat Daily Table (Masa zilnică), magazinul va încerca să folosească produsele pe care americanii la aruncă la gunoi și care reprezintă 40% din mâncarea cumpărată. Acestea vor fi îndeajuns de ieftine încât să-i convingă pe unii să le aleagă în defavoarea fast-food-urilor mai puțin sănătoase.

 

Foto: Seamepost.com

 

Într-un interviu acordat NPR, Rauch spune că Daily Table este un hibrid între o băcănie și un restaurant care transformă produsele expirate în mâncăruri delicioase ce concurează la preț cu bugerii și cartofii prăjiți din fast-food-uri ca McDonald’s. “Ideea este să oferi nutriție ieftină oamenilor prost serviți din orașe. [Conceptul] încearcă să utilizele cele 40% dintre produse care sunt aruncate”. În mare parte, este vorba de excedentul de mâncare nutritivă aruncată de băcani la sfârșitul zilei pentru că le-a expirat termenul, sau de produse care sunt sănătoase și bune, dar care sunt blamate pe criterii estetice.

Convingerea oamenilor că mâncarea expirată nu le va face rău va fi însă o provocare. Un studiu recent realizat de Consiliul de Apărare a Resurselor Naturale din SUA, în colaborare cu Universitatea Harvard, arată că etichete alimentare precum “consumați până la data de”, “cel mai indicat înainte de data de” sau “de vândut până la data de” generează confuzie în rândul consumatorilor și, în consecință, peste 72 de miliarde de tone de mâncare ajung la gunoi în Statele Unite în fiecare an. Rauch spune însă pentru NPR că cel puțin un brand de renume din industria alimentară folosește ingrediente expirate recent din magazinele sale în mâncăruri calde ce sunt servite clienților a doua zi. Așa că nu ar fi o problemă de siguranță, ci una de PR. Citiți aici întregul interviu.

 

Puteți citi și:

Ce pierderi aduce uriașa risipă anuală de hrană


4 comentarii

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger