Respirația umană este o sursă de energie

0

Ce mai putem face cu nasul, în afară de a respira și a mirosi? Se pare că putem produce energie – asta au demonstrat trei cercetători chinezi, care au creat un dispozitiv din plastic ce vibrează, ca rezultat al energiei produse de un flux de aer de joasă intensitate și viteză, precum respirația umană.

 

Studiul este semnat de profesorul Xudong Wang, cercetătorul Chengliang Sun și un student, Jian Shi și a fost publicat în revista Energy and Environmental Science. Cei trei s-au folosit de efectul piezoelectric pentru invenția lor (în cazul anumitor materiale, răspunsul la o acțiune mecanică exercitată asupra lor este acumularea unei încărcături electrice). Materialul folosit de către cercetătorii chinezi este fluorura de poliviniliden (PVDF), iar din acesta au creat un fel de micro-centură, dispozitivul care a demonstrat că poate genera o cantitate considerabilă de energie electrică cu ajutorul respirației – cantitate suficientă, spre exemplu, pentru funcționarea unor mici aparate electronice.

”Ceea ce facem noi este, practic, să recoltăm energie mecanică din structuri, sisteme biologice. Fluxul de aer al respirației umane are, în mod normal, o viteză de sub doi metri pe secundă. Noi am calculat că, dacă materialul este suficient de subțire, vibrații mărunte pot produce un microwatt de energie electrică, utilă unor senzori, spre exemplu sau altor dispozitive implantate în față”, a explicat profesorul Wang. Invenția lor poate ajuta avansul nanotehnologiei și electronicii miniaturizate, domenii unde se lucrează la crearea unor dispozitive biomedicale care să monitorizeze, spre exemplu, nivelul de glucoză din sânge la diabetici ori să mențină bateria unui pacemaker mereu încărcată. Iar pentru ca aceste mini-aparaturi să funcționeze este necesară o cantitate mică de energie constantă, sursă care poate fi chiar respirația noastră.

 

Sursa și foto: Science Daily


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger