Respingerea socială e dureroasă – dar avem mecanisme de apărare

0

 De ce se simt unii dintre noi groaznic cînd sînt respinși social, refuzați, ignorați etc. iar alții merg mai departe, poate doar cu o ușoară tristețe? Capacitatea creierului de a secreta opioizi în timpul unei dureri fizice se manifestă și în cazul uneia sociale.

Un studiu al Behavioral Neuroscience Institute din Michigan publicat în Molecular Psychiatry a testat rezistența psihică la respingerea socială.  18 adulți au fost rugați să privească fotografii și profiluri ficționale ale cîtorva sute de alți adulți. Cei 18 au selectat cîteva profiluri de oameni care li se păreau că ar putea fi interesați de ei. Subiecții au fost puși într-un PET scanner și li s-a spus că indivizii selectați nu erau de fapt interesați de ei.

Efectele în creier nu s-au lăsat așteptate și s-au produs în zonele asociate durerii fizice. Totodată, creierul a produs imediat mu-opioizi, pentru a contracara durerea.

Cercetătorii au făcut tot posibilul ca subiecții să înțeleagă că e vorba de profiluri fictive, cu toate astea durerea socială resimțită a fost cît se poate de reală, la fel și contraatacul opioizilor.

Subiecții care au înregistrat punctajul cel mai mare la testele de reziliență (abilitatea de adaptare la schimbările de mediu) au avut și cel mai puternic sistem de protecție cu opioizi.
Experimentul s-a făcut și în sens invers – subiecților li s-a spus că cineva a manifestat interes pentru ei. În aceste cazuri, opioizii s-au declanșat, provocîndu-le plăcerea acceptării sociale.

Jon-Kar Zubieta, un specialist în opioizi, spune că descoperirea e importantă pentru cei care suferă de depresie sau de anxietate socială. Aceștia ar avea un sistem de protecție mai slab împotriva suferinței sociale și ar primi mai puțină plăcere din interacțiunea cu alții.

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger