Respectul – Mai mult decât un cadou de 8 martie

0

În România, 38% dintre femei au fost supuse violenței fizice sau sexuale după vârsta de 15 ani, iar 24% spun că au suferit astfel de violențe și în copilărie, arată Agenția europeană pentru Drepturi Fundamentale. Orice femeie din România a trăit cel puțin o experiență de hărțuire pe stradă, fie că a fost atinsă sau că i-au fost adresate cuvinte obscene. Locul cel mai periculos pentru femei e însă propria locuință, unde se petrec cele mai multe violuri sau violențe. În luna martie, în 6 localități din țară, rețeaua de ONG-uri “Rupem tăcerea despre violența sexuală” va organiza evenimente locale cu mesajul “Respectul – Mai mult decât un cadou de 8 martie!”.

 

 

Studiile arată că peste 85% dintre violuri sunt comise de către o persoană cunoscută victimei. Cu toate că multe femei sunt victime ale violenței sexuale, doar 5% din agresiunile sexuale sunt raportate la Poliţie şi mai puţin de 1% conduc la pedepse pentru agresori.

De unde începe problema?

Din păcate, cel mai adesea, vina este aruncată din start asupra victimei. Atunci când reclamă un incident de abuz, multe femei povestesc că sunt re-victimizate: li se cere să repete către diferite autorități evenimentele prin care au trecut, nu sunt crezute, sunt învinovățite pentru că nu își pot aminti detalii, sunt înjosite și descurajate pentru că anchetele trenează și pentru că agresorii scapă în timp ce ele trebuie să meargă de la o instituție la alta pentru a cere dreptate. Multe femei simt că faptele pe care le reclamă nu sunt luate în serios.

În România, statul nu asigură încă servicii specializate integrate care să ofere asistență imediată victimelor violenței sexuale, așa cum prevede noua directivă europeană 2012/29/EU – Standardele minime privind drepturile, asistența și protecția victimelor infracțiunilor.

Imaginile și atitudinile denigratoare la adresa femeilor vehiculate atât de des în societate, în toate mijloacele de comunicare, inclusiv cele virtuale, contribuie la vulnerabilitatea femeilor la violență sexuală.

Ce cadou de 8 Martie poate îndrepta această situație? Cu ce ar trebui să începem ca să arătăm respect femeilor, nu doar de 8 Martie? Respect pentru femei înseamnă:

– Solidarizarea celor din jur cu femeile agresate pentru oprirea agresorilor sexuali

– Existența unor proceduri în unitățile de învățământ  și locurile de muncă pentru raportarea și sancționarea hărțuirii sexuale

– Sancționarea atitudinilor de blamare a victimei care descurajează raportarea

– Investigarea cazurilor de violență sexuală într-o manieră profesionistă care să nu re-victimizeze și să nu expună victima la noi contacte cu agresorul

– Asigurarea confidențialității datelor personale

– Asigurarea serviciilor de suport medical, psihologic și juridic

– Toleranță zero la atitudini și manifestări sexiste

Prin proiectul Rupem tăcerea despre violența sexuală”: întărirea capacității ONG-urilor de a integra violența sexuală pe agenda publică, proiect finanțat prin Granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România, 13 ONG-uri s-au coalizat și vor organiza evenimente locale de conștientizare în următorarele orașe: Sibiu, Cluj-Napoca, Târgu-Mureș, Brașov, Giurgiu și București. Acțiunile se vor întinde pe tot parcursul lunii martie și vor consta în întâlniri cu reprezentanți ai poliției, cu cei ai serviciilor sociale publice și private, cu studenți și jurnaliști.

 

 

Sunt om al legii si respect femeile” este mărțișorul pe care voluntarii din proiect îl vor împărți polițiștilor și procurorilor de 8 Martie.

Mai multe detalii despre violența sexuală puteti găsi pe site-ul proiectului www.violentaimpotrivafemeilor.ro .

Persoanele care doresc să apeleze la servicii gratuite de suport pot face primul pas prin serviciul de consiliere online oferit de Asociația A.L.E.G., accesând: http://aleg-romania.eu/en/consiliere/.

Rețeaua informală “Rupem tăcerea despre violența sexuală” este formată din  următoarele organizații: Asociația Transcena, Institutul Est European pentru Sănătatea Reproducerii, Asociația Front, Centrul Parteneriat pentru Egalitate (CPE), Asociația E-Romnja, Asociația Filia, Societatea de Analize Feministe Ana, Asociația Femeile impotriva Violentei- Artemis, coordonator Asociația A.L.E.G, susținător Fundația Sensiblu.

 

Puteți citi și:

Cele mai absurde legi împotriva femeilor

Femeia din România, faţă în faţă cu stereotipurile

“Când vrei să te sinucizi, ar fi frumos să ai cu cine să vorbeşti.” Violenţa domestică în clasa de mijloc a României

Povestea invizibilă a bonelor filipineze din România


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger