Aproape o cincime din speciile de reptile de pe planetă se confruntă cu riscul extincţiei, spun oamenii de ştiinţă, într-o cercetare coordonată de către Societatea Zoologică din Londra. Viitorul a 19% dintre reptilele de pe Pământ este în pericol, avertizează aceştia, iar cel al 47% dintre ele este vulnerabil. Cel puţin trei specii sunt foarte aproape de extincţie.
Cifrele vin după analiza mai multor probe culese de la 1.500 de specii de reptile din cele 9.500 cunoscute ca trăind pe planetă în prezent. Studiul a fost realizat şi cu ajutorul datelor oferite de 200 de experţi ai comisiei pentru supravieţuirea speciilor din cadrul International Union for the Conservation of Nature (IUCN). „Reptilele sunt cu adevărat importante în natură, atât ca prădători, cât şi ca pradă”, explică Monika Bohm, autorul principal al studiului publicat de revista Biological Conservation. „Riscurile sunt că, dacă pierzi o astfel de componentă importantă în lanţul trofic, o sursă de hrană pentru alte specii, întreaga reţea se schimbă dramatic”, susţine aceasta.
Deşi există specii de reptile care nu au trecut prin schimbări în ciuda milioanelor de ani de când există, totuşi, spune Bohm, reptilele sunt un indicator preţios şi important în ceea ce priveşte problemele de mediu. „Asociem cel mai adesea reptilele cu mediile extreme, habitate neprietenoase, cu condiţii dificile de viaţă, aşa că este uşor să presupunem că lor le-ar fi uşor în condiţiile schimbărilor climatice cu care ne confruntăm. Totuşi, multe specii sunt foarte specializate în termeni de habitat şi condiţii climatice necesare funcţionării lor zilnice, ceea ce le face extrem de sensibile la schimbările climatice”, explică cercetătoarea. Studiul condus de ea a relevat că, în special în zonele tropicale, riscul extincţiei este mai ridicat pentru reptile, din cauza practicării agriculturii intensive şi din cauza defrişărilor.
Sursa, foto şi mai multe detalii: BBC Nature