Replantarea teilor din Iași, anulată de un vot politic

0

Ieri, 31 iulie 2014, Primarul Iaşiului, Gheorghe Nichita, a forțat, în cadrul Consiliului Local, un “vot” pe marginea subiectului replantării teilor, încălcând Legea administraţiei publice locale 215/2001 (art.38 şi urm.). Astfel, “votul” efectuat (5 pentru, 4 abțineri, 15 contra) s-a desfășurat în necunoștință de cauză, într-un cadru politizat și ignorându-se complet argumentele în sprijinul acestei propuneri lansată public de noi încă din primăvara 2013.

de Grupul “Iașul Iubește Teii”

Suntem cu totul dezamăgiţi de diletantismul și de lipsa de integritate cu care s-a abordat acest subiect. Aceste fapte nu ne vor opri să susținem proiectul nostru în continuare, prin adunarea de semnături ale cetățenilor, în favoarea replantarii teilor pe Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt. Acest gest rămâne unul absolut necesar, atât din punct de vedere moral, cât şi civic, urbanistic şi ecologic.

Consilierii locali (PSD: Aur Marius Catalin, Bejan Victor, Boisteanu Paul Corneliu, Bulgariu Catalin, Chirica Mihai, Harabagiu Gabriel Vasile, Melenciuc Georgiana, Matasaru Petre Daniel, Ostaficiuc Marius Eugen, Rudnic Erica, Sandu Vasile,  Scripcaru Calin, Vranceanu Simona Elena; PDL: Axinia Constantin, Birhala Constantin,  Leonte Constantin,  Surdu Mihai Gabriel; PPDD: Boca Adrian Florin, Nedelcu Vlad Nicolae) au votat împotriva dorințelor ieșenilor, din 2 motive simple: incapacitatea de a-și recunoaște greșeala și frica de a vota contra partidului. Argumentele aduse sunt jenante și nu fac decât să confirme lipsa de respect pentru cetățenii ieșeni.

Vă aducem în atenție câteva dintre ele:

1. Că nu am intervenit înainte de tăieri:

– nu a existat o dezbatere publică, proiectul rutier nu menționează tăierea teilor, totul s-a făcut cu uşile închise şi, în plus, chiar în timpul tăierilor s-a organizat un protest stradal, protest care a fost ignorat.

2. Că s-au plantat mii de tei între timp:

– toate plantările sunt bune, dar în cazul de față ele se transformă în simple deturnări ale atenţiei;

– prin tăierea teilor din centru s-a efectuat o pagubă patrimonială (teii sunt atestaţi în Arhivele Statului, fac parte din istoria, inclusiv urbanistică, a orașului). E irelevant că s-au plantat în altă parte, în condițiile în care centrul a fost afectat de aceste abuzuri.

3. Că e un proiect lansat de Partidul Național Liberal:

– este un proiect al societății civile reprezentată în cazul de față de grupul civic “Iașul iubește teii” și toți colaboratorii din mediul academic și nonguvernamental național care au solicitat replantarea teilor încă din primavara lui 2013. Este un proiect al celor 7000 de persoane care au semnat petiția pentru replantarea teilor.

4. Că în Sibiu sau alte oraşe nu există arbori în centru:

– în aceste centre nu au existat copaci sau nu au fost tăiaţi copaci. Fiecare oraş are istoria, particularităţile şi arhitectura sa, iar noi avem obligaţia culturală, ecologică, morală de a asigura această continuitate.

5. Că zona e plăcută și funcțională:

– este o zonă fără umbră, iar scara umană e dată peste cap, e doar o întindere de granit cu arbuști pitici și jardiniere plasate la extremități. E o zonă care trebuie reparată, dezvoltată,  integrată într-un plan general, plantarea teilor acolo e doar un prim pas spre crearea unui pietonal veritabil.

6. Că există sondaje publice conform cărora 76% dintre ieșeni sunt mulțumiti de cum arată pietonalul :

– cerem să fie publicate detalii legate de acestea. 

7. Că nu se pot organiza evenimente dacă sunt copaci:

– este greșit, deoarece proiectul a fost prezentat ca o amenajare de tip pietonal care implică un spațiu dinamic, dar în sensul unor circulații și nu ca un spațiu de tip piațetă, destinat prin definiție organizării de manifestații publice.

8. Că nu am venit “direct la Primar” sau la “colegii din Primărie’.

– este fals. Petiții și solicitari legale au fost înaintate în repetate rânduri către primărie. De altfel, am comunicat de câteva ori şi cu domnul viceprimar Mihai Chirica, însă argumentele noatre au fost ignorate de fiecare dată. Chiar şi regulamentul de toaletare a arborilor urbani a fost îngropat într-un sertar.

NB: Referitor la presupusele plantări de tei propuse sau efectuate de Primărie “în alte zone” ale orașului, nu avem, desigur, nimic împotriva lor. Cu toate acestea, atragem atenția că, în lipsa Registrului Local al Spațiilor Verzi, nu există o evidență și o gestiune transparentă cu privire la flora arborescentă locală. Rămâne neclar unde au fost plantați acești puieți, ce calitate are materialul vegetal, care este schema de îngrijire a acestor arbori etc. În plus, acest subiect este unul paralel față de tema replantarii teilor pe Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt. Aici, paguba patrimonială produsă în februarie 2013 rămâne în continuare neîndreptată, iar lansarea altor subiecte nu face decât să deturneze atenția de la propunerea noastră.

 

 

Potrivit unui comunicat al Centrului de Resurse pentru Participare Publică, grupul civic “Iașul iubește teii” strânsese peste 7.000 de semnături de susținere a replantării teilor pe bulevardul Ștefan cel Mare și adusese argumente valide pentru replantarea teilor încă de la începutul anului trecut. Ieșenii vor continua să solicite replantarea teilor și să îi determine pe aleșii locali să ia decizii bazate pe nevoile cetățenilor.  

Grupul “Iașul Iubește Teii” și campania de replantare a teilor în municipiul Iași este susținută de Centrul de Resurse pentru participare publică – CeRe, în cadrul PAS.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger