Repetiţii pentru spaţiu, pe Martele Europei

0

Un grup de cercetători testează într-o regiune din sudul Spaniei, considerată foarte asemănătoare cu Planeta Roşie, costume şi tehnologii care vor permite pământenilor să viziteze în viitorul nu prea îndepărtat Martele veritabil.

„Aici am găsit un mineral foarte special, jarositul, care se regăseşte pe Marte,” explică pentru BBC Gernot Groemer, de la Forumul Spaţial Austriac, câteva dintre elementele care legitimează comparaţia dintre regiunea Rio Tinto şi Planeta Roşie. Considerată un „Marte european”, această zonă a fost aleasă pentru experimentarea unor noi tehnologii ce ar putea accelera călătoriile spaţiale. Unul dintre primele posibile obiecte din recuzita unui voiaj pe Marte a fost costumul Aouda.X, dotat cu sisteme de menţinere a funcţiilor vitale şi computere avansate, gata să protejeze astronauţii de condiţiile vitrege de pe această planetă-fetiş al pasionaţilor de S.F.

“Aceasta este o repetiţie cu costume pentru cea mai mare călătorie întreprinsă vreodată de civilizaţia noastră,” a mai declarat Groemer, adăugând că una dintre cele mai importante mize ale viitoarei expediţii este aceea de a colecta mostre de viaţă marţiană. “Aceasta este o chestiune esenţială pentru astrobiologie. Atunci când căutăm urme de viaţă pe Marte, trebuie să ne asigurăm că ceea ce găsim este autentic şi indigen,” punctează Groemer.

Eurobot, un vehicol robotic necesar călătoriilor pe Planeta Roşie, a fost la rândul lui testat în sudul Spaniei. Potrivit unuia dintre cercetătorii de la departamentul de robotică al Agenţiei Spaţiale Europene (ESA), Eurobot “este un robot umanoid. Are vedere stereo, precum şi două breaţe care pot manipula obiecte foarte mici.” Deşi prima călătorie pe Marte este încă un ideal la care momentan doar putem aspira, Scott Hovland de la ESA este convins că “avem şanse foarte mari să vedem cu ochii noştri această călătorie.”

Sursa: BBC

Foto: BBC

 

 

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger