Renunţarea la fumat reduce anxietatea

3

Persoanele care renunţă la fumat (cu succes) sunt mai puţin anxioase după acest gest, în ciuda părerii generale existente care susţine că fumatul ar ajuta la eliberarea stresului, iar lipsa lui ar genera anxietate mai mare. Concluzia aparţine unui studiu publicat de revista British Journal of Psychiatry şi care a fost realizat pe 500 de fumători, aflaţi în plin program de renunţare la fumat, din Marea Britanie.

 

stire 3 ian fumat

 

Studiul a descoperit o scădere semnificativă a anxietăţii în cazul persoanelor (68 la număr) care deja renunţaseră la fumat de şase luni. Iar efectul era mai puternic şi mai vizibil în cazul celor care avuseseră probleme cu anxietatea şi schimbările de dispoziţie decât în cazul celor care fumau de plăcere şi nu pentru „reducerea stresului”. Studiul a fost realizat de mai mulţi cercetători de la universităţi precum Cambridge, Oxford şi Kings’s College; aceştia susţin că rezultatele cercetării lor ar trebui folosite pentru a linişti persoanele care şi-ar dori să se lase de fumat în legătură cu modul în care dispoziţia lor va fi afectată ulterior – şi anume, pentru a le spune că nu există un efect de tip creştere a anxietăţii, ci dimpotrivă.

Totuşi, atrage atenţia studiul, o tentativă eşuată de renunţare la fumat se pare că are drept efect creşterea nivelului anxietăţii, deşi într-un grad destul de mic, în cazul celor care au suferit de schimbări de stări sau probleme generate de stres. În cazul celor care au fumat exclusiv de plăcere nu s-au înregistrat astfel de modificări ale nivelului de anxietate. Studiul vine în atenţia opiniei publice imediat după ce în Marea Britanie a fost lansată o campanie agresivă anti-fumat, cu mesaje grafice dure, care arată cum celule canceroase cresc din ţigări în timp ce acestea sunt fumate.

 

Sursa: BBC


3 comentarii

  1. eu cred ca daca nu mai fumezi treptat iti va disparea anxietatea. am citit si pe depresiv.ro articole despre anxietate, foarte interesante de altfel.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger