Renate Weber cere demiterea președintelui Comisiei Naționale de Arheologie

3

Europarlamentarul Renate Weber îi cere ministrului Kelemen Hunor demiterea prof. dr. Alexandru Suceveanu din poziția de președinte al Comisiei Naționale de Arheologie (CNA), instituție aflată în subordinea Ministerului Culturii și Patrimoniului Național.

“…nu dau doi bani pe această hotărâre definitivă și irevocabilă. Justiția română mai are multe lucruri să repare până când să ajungă să ia hotărâri definitive și irevocabile care să și stea în picioare”, a spus acesta în cadrul unei intervenții la postul public de radio, invitat în calitate oficială la o dezbatere pe tema proiectului de la Roșia Montană. Prof. dr. Alexandru Suceanu s-a referit la hotărârea Curții de Apel Alba care a anulat precedenta decizie de descărcare de sarcină arheologică pentru masivul Cârnic.

“Într-un stat de drept, hotărârile judecătorești definitive și irevocabile nu pot fi puse sub semnul întrebării și un astfel de comportament din partea unei persoane îndeplinind o responsabilitate publică este nu doar reprobabil, ci de-a dreptul inacceptabil”, spune, în scrisoarea deschisă adresată ministrului Kelemen Hunor, Renate Weber.

De asemenea, europarlamentarul cere o justificare din partea ministrului pentru noul aviz de descărcare arheologică a masivului Cârnic, în condițiile în care există, deja, o decizie irevocabilă care a anulat acest lucru. În plus, Renate Weber cere lămuriri privind susținerea Ministerului Culturii a includerii Roșiei Montane pe lista UNESCO.

Actul de avizare a descărcării arheologie a strârnit proteste din partea societății civile care a cerut demisia ministrului Kelemen Hunor în fața ministerului. “Noi sutem pregătiți, ne-am mai judecat o dată pe aceeași decizie în 2008. Actul inițial a fost emis în 2004, noi l-am atacat imediat, dar procesul a durat până în 2008, când a fost anulat irevocabil. Compania Roșia Montană Gold Corporation a încercat să remedieze, apoi, un aspect procedural referitor la faptul că raportul arheologic nu a conținut din partea arheologului responsabil de șantier o recomandare explicită. Ei au obținut din partea arheologului respectiv pe baza acelorași cercetări o rescriere a raportului prin care, de data aceasta, recomandă descărcarea de sarcină arheologică”, explică Ștefania Simion.

Reprezentanții societății civile speră să obțină, din nou, anularea actului în instanță, dar și suspendarea documentului pentru a evita ca descărcarea arheologică să fie pusă în aplicare, cu atât mai mult cu cât RMGC este în faza finală de obținere a acordului de mediu, iar de aici mai sunt puțini pași până la exploatarea actului, mai spune Ștefania Simion. “Pericolul este distrugerea iremediabilă a vestigiilor de acolo, deoarece activitatea în sine de exploatare pe bază de explozibili este incompatibilă cu protejarea și duce la dispariția fizică a acestor galerii”, mai adaugă aceasta.


3 comentarii

  1. Tocmai Renatte Webber vine cu o luare de decizie? In definitiv cine este ea? Ce a facut ea ca sa aiba autoritatea sa isi dea cu parerea despre Rosia Montana? Oare a fost vreodata acolo?

  2. Sper ca a vazut toata tara telejurnalul TVR1 de aseara si mai exact faptul ca Academia Romana este impotriva proiectului de la Rosia Montana, iar cei trei membri, care tot au aparut pe la televiziuni, fac afirmatii in nume propriu. Pozitionarea impotriva proiectului minier se poate citi si pe site-ul Academiei: http://www.acad.ro/com2011/pag_com11_0301PrecizareRM.htm

    Sa fim uniti … este inacceptabil ca inca o eco-nenorocire sa se abata asupra Romaniei!

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger