Religia în școli: Părinți îngrijorați versus profesori de religie indignați

23

Săptămâna trecută, un grup de 31 de ONG-uri a trimis ministrului educației o scrisoare deschisă referitoare la modul în care este predată religia în sistemul de învățământ românesc. Reacția lor e contestată de mai multe organizații care susțin valorile tradiționale și creștine și care, la rândul lor, au trimis o scrisoare către Minister, atenționând asupra unor ”atacuri diversioniste” asupra orei de religie”. În același timp, inițiativa este susținută printr-o petiție realizată de un grup de părinți.

 

Vă invităm să citiți textul petiției semnate de un grup de părinți, iar mai jos, o scrisoare adresată de un profesor de religie Monicăi Mocanu, președintele executiv al Asociației Române pentru Dezbatere, Oratorie și Retorică (ARDOR), organizație care a inițiat scrisoarea deschisă prin care cele 31 de ONG-uri sancționează modul actual de predare a religiei în școli.

SCRISOARE DESCHISĂ DIN PARTEA PĂRINȚILOR ÎNGRIJORAȚI

Doamnei Ministru Ecaterina Andronescu,
Ministrul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului

Stimată Doamnă Ministru,

Vă adresăm această scrisoare pentru că suntem părinți; avem prin Constituție și prin lege drepturi și responsabilități pentru creșterea copiilor noștri și suntem profund îngrijorați din cauza modului de predare a religiei în școli.

Vrem ca școala să ofere ceva mai bun copiilor noștri decât îndoctrinare religioasă și înregimentare forțată la ore de religie.

Vrem ca școala să-i învețe pe copiii noștri să facă judecăți și alegeri morale, în loc să învețe pe de rost texte din manuale de religie; să aibă respect pentru ceilalți – indiferent de credință, situație socială, aparență fizică; să aibă compasiune pentru semeni în acțiunile lor.

Vrem ca școala să-i învețe pe copiii noștri să devină buni cetățeni, care știu că au drepturi, dar au și responsabilități; să aibă inițiativă și spirit civic; să se implice în viața comunității.

Vrem ca școala să-i învețe pe copiii noștri să gândească critic, pentru a putea ulterior să se apere de propagandă; să caute să înțeleagă ce se întâmplă în viața lor, a familiei lor și a comunității, iar mai târziu în țara lor și în lume; să descopere, să fie curioși și creativi.

Vrem ca școala să-i învețe pe copiii noștri să respecte oamenii în diversitatea lor; să nu-și rezolve conflictele prin violență fizică și verbală; să învețe că ei sunt demni de respectul celorlalți și că au valoare.

Vrem ca școala să-i ajute pe copiii noștri să-și pastreze sufletul curat, adică să se dezvolte ca Oameni cu majusculă și să rămână autentici. Pentru acesta este nevoie ca școala să-i educe pornind de la valorile fundamentale ale umanității și nu de la idei fixe și ritualuri.

Vrem ca școala să-i ajute pe copiii noștri să păstreze religia în locul predestinat sacrului în viața omului: intimitatea sufletului fiecăruia, de unde să-i modeleze comportamentele și alegerile din viața de zi cu zi.

Iar pentru ca aceste lucruri să înceapă să fie posibile în școala românească, vă cerem, stimată Doamnă Ministru, să acționați rapid pentru modificarea modului în care se predă religia în școlile românești și pentru promovarea unui învățământ pe bază de valori. Pe termen scurt, aceste modificări trebuie să cuprindă:
• informarea corectă, la început de an școlar, a TUTUROR părinților în legătură cu posibilitatea prevăzută de lege ca elevul să nu participe la ora de religie, FĂRĂ CONSECINȚE asupra rezultatelor academice ale acestuia;
• obligativitatea școlilor să construiască orarul astfel încât ora de religie să fie la începutul sau sfârșitul zilei, pentru ca un copil care nu intră la acest curs să poată să-și organizeze timpul altfel;
• luarea de măsuri de prevenire și de combatere a stigmatizării copiilor care nu sunt înscriși la orele de religie;
• programă modernă de religie, care să fie convenită prin consultări cu societatea civilă și cu părinții, pentru a se asigura respectarea valorilor și principiilor valabile într-o societate democratică, conform celor pe care le-am enunțat mai sus și conform solicitărilor pe care le-ați primit deja de la mai multe organizații neguvernamentale;
• promovarea și popularizarea cursurilor de etică, educație civică și cetățenească, precum și a activităților de conștientizare și de informare în legătură cu diverse riscuri la care copiii sunt expuși, în funcție de vârsta acestora (cum ar fi violența, consumul de droguri și de substanțe halucinogene; traficul de ființe umane; criminalitatea în mediul online; riscurile de sănătate asociate fumatului; alcoolului; vieții sexuale);
• organizarea de cursuri, seminarii si dezbateri în școli în legătură cu drepturile omului, egalitatea de gen, discriminare, intoleranță, inclusiv cea religioasă;
• modernizarea stilului didactic și pedagogic, în concordanță cu practica internațională, pentru a valorifica aptitudinile fiecărui copil. Prin aceasta înțelegem inclusiv eliminarea oricărei forme de violență verbală și fizică la adresa elevilor, a umilirii ca formă de pedeapsă, precum și a învățatului pe dinafară, și înlocuirea lor cu metode moderne de motivare, educare și dezvoltare personală a copiilor.
.
Așteptăm, Doamnă Ministru, răspunsul dumneavoastră rapid și concret la aceste solicitări. Fiecare zi în care nu se corectează problemele din sistemul de educație românesc este o zi care afectează dezvoltarea copiilor noștri.

IAR NOUĂ DE NE PASĂ DE CE SE ÎNTÂMPLĂ CU COPIII NOȘTRI!”

Puteți semna petiția de mai sus aici.

SCRISOAREA UNUI PROFESOR DE RELIGIE, INDIGNAT DE INIȚIATIVA ONG-URILOR SEMNATARE

”Bună seara doamnă Monica, numele meu este Ciprian şi sunt profesor de religie, aş dori să avem un dialog cât mai plăcut, pentru a ajunge la nişte rezultate cât mai bune pentru toată lumea. Am înţeles că sunt nişte probleme din partea ONG- care doresc totul să fie ca la carte.
În primul rând sunt creştin ortodox şi sunt mândru de aceasta, vreau să se înţeleagă că noi aici pe pământ am fost creaţi cu un scop, iar acel scop al nostru este să ne mântuim. ONG spun că unele manuale de religie sunt prea grele pentru copii, însa să nu uităm că mesajul din manuale care spune Drepţii merg la rai, iar păcătoşii la iad este 100 la 100 adevărat, iar adevărul se  pare că deranjează pe  stimaţii domni care fac parte din aceste ONG-URI.

Să nu uităm doamna Mocanu că suntem creaţi după chipul şi asemănarea lui DUMNEZEU, nu putem să negăm aceasta. Iar cei care lupta împotriva religiei de fapt lupta împotriva lui Dumnezeu, să încercăm să facem binele şi să căutăm mai întâi ÎMPĂRĂŢIA LUI DUMNEZEU, şi toate celelalte se vor adăuga nouă.  Aș ruga ONG-URILE să lupte împotriva violenţei din școli, împotriva pedofiliei infantile, împotriva prostituţiei, a drogurilor, a homosexualilor. Doamna Mocanu, ne deranjează religia pentru că spune adevărul, pentru că ne învaţă să ne iubim aproapele, să iertăm pe cei care ne greşesc, să facem fapte bune, să ajutăm pe cei sărmani, să iubim BISERICA LUI HRISTOS, și aceptăm ca fiind fapte bune jocurile de pe calculator de o extremă duritate care fură copiilor noştrii mintea, timpul și sănătatea.

De ce nu luptă ONG-URILE pentru binele copiilor noştrii, a bătrânilor, a viitorului acestor nevoiași ai soartei, vă spun eu fără să jignesc pe nimeni, ONG-URILE nu pot face aceste lucruri, pentru că s-au gândit să lupte împotriva lui Dumnezeu, iar cel care luptă împotriva lui Dumnezeu, e sluga a diavolului. Se pare că vorbesc, folosind un limbaj cam dur, aţi ghicit viața e frumoasă, dar în același timp este dură cu cei care nu au un scop în viață și nu cred în Dumnezeu. Copii noştrii de mici sunt foarte cocoloşiţi, le facem toate poftele, însă nu știm să-i educăm cum trebuie, nu îi mai învățăm să fie politicoși, să vorbească frumos, să-i ducem de mici la Biserică, un copil se formează și crește frumos în sânul Bisericii, mergând la Biserică învaţă să respecte pe cei din jur, să vadă viața așa cum este ea, să lupte pentru viața sa indiferent de necazurile vieţii, iar un creștin adevărat nu se sinucide ci luptă pentru viaţa lui, indiferent că are cancer, are datorii care nu mai pot fi plătite, alege viața, nu moartea prin suprimarea vieții lor ceea ce îi condamnă la chinurile veșnice ale iadului.

Doamna Monica aveţi copii cu siguranță, și în cazul acesta să vă trăiască, când au fost mici, i-ați ferit de foc? Le-ați spus că focul arde, și e periculos pentru vârsta lor? Dacă nu le-ați fi spus, s-ar fi ars, sau mai grav și mai rău de atât ar fi dat foc la casă și ar fi murit în chinuri groaznice? Însă din fericire le-ați spus despre foc, și despre consecințele dezastruoase ale focului, și astfel le-ați salvat viața. Așa și Biserica spune există Dumnezeu- Bine, diavol-rău, pentru ai conștientiza pe oameni că acesta este purul adevăr. Ținând calea Bisericii, implicit faci și binele ( Iisus Hristos este CALEA, ADEVĂRUL ȘI VIAȚA ( IOAN 14, 6), făcând răul ești în cârdășie cu vrăjmașul diavol. Și să nu uităm că DUMNEZEU a lăsat liberul arbitru, adică să aleagă dintre BINE și rău. Și-am  să vă dau un mic exemplu să înţelegeţi definiția binelui și a răului. În luptele cu turcii Ștefan cel Mare a ales să lupte contra lor, adică a ținut cont de binele țarii sale- Moldova, ţara să fie liberă şi prosperă și oamenii să trăiască în pace și armonie (bineînțeles după câștigarea războaielor), dacă ar fi ales răul Ștefan ar fi trebuit să plătească araciul (tributul) turcilor, țara ar fi avut de suferit, sau ar fi fugit lăsându-i pe oameni să cadă prizoneri.

Noi oamenii nu facem nimic să ne schimbăm viața în bine, luptăm pentru drepturile omului și ce mai drepturi avem noi oamenii că nici popoarele barbare nu le au, să ne avortăm copii, să dăm libertate de exprimare homosexualilor, lesibienelor, să încurajăm prostia, dacă copii noștrii ar avea aceste eschibiţii și orientări neortodoxe nu ne-ar plăcea, dar totuși le dăm credit. Ne omorâm pruncii mici în pântece, apoi mama nu mai poate să nască, apoi îl acuzăm pe Dumnezeu că nu ne mai dă copii după ce am avortat, însă Dumnezeu nu ne-a spus să ucidem copilașul nenăscut, ci să-l naștem indiferent că mai avem acasă 3-4 copii, sau rodul pântecului mamei se datorează unui viol, copii trebuie să se nască. În Decalog Dumnezeu zice în porunca  a șasea, să nu ucizi- nu ai dreptul să iei viața nimănui de pe pământ și aici mă refer la crimă și avort. Doamna Monica cred că sunteți de acord cu mine că în România lumea se autodistruge de la zi la zi, și știți de ce? Pentru că au uitat de Dumnezeu. Au uitat să mai fie oameni, să iubească, să trăiască frumos, să ajute, să ocrotească natura, am uitat să mâncăm sănătos, acum avem alte preocupări și încă ce preocupări din ce în ce mai sofisticate și neortodoxe, citirea ziarurilor de scandal, jocurile mortal-kombat de pe calculator, urmărirea cu interes a emisiunilor neadecvate de la televizor, filme deochiate, ne-am înfrățit cu prostia, în jur tău nu mai auzi- hai să facem o faptă bună, să dăm de mâncare unor săraci, să plantăm niște copaci, să ajutăm bisericile din avutul nostru, să învățăm pe cei din jurul nostru să fie mai politicoși, să ajute omul la necaz? Pe noi ne interesează cum se ceartă vedetele între ele, cum a slăbit nu știu ce vedetă, mamă ce mașină și-a cumpărat cutare, până și televizunile se întrec în gafe. Săracii părinți vor să adreseze scrisori  ministerului educaţiei, săracii lor copii sunt îndoctrinați cu forța, parcă ai avea impresia că profesorul de religie vine cu un cleşte şi un foarfece la ore, taie cu foarfecele răul din copilul lor, apoi cu cleştele pune în copii lor pe Dumnezeu, tare vă mai amăgiți dragi părinți, în loc să luați măsuri că copii voștrii se bat la școală, nu învață deloc, vorbesc urât profesorilor, că fumează-uneori din păcate ajung și la droguri, vorbesc urât bătrânilor de pe stradă, fură, nu știu cum să se comporte  în societate, vă vorbesc urât acasă, uneori din păcate părinții sunt abuzaţi de copii lor, asta ar trebuii să vă îngrijoreze, și să încercați să-i educați cât mai frumos. Și nu uitați că copii vostrii învață să vă asculte, să vă iubească mai mult, să-i ajute pe cei care au nevoie de ajutor, să fie politicoşi, să-și iubească țara așa cum este ea, să țină cont de valorile societăţii, să se ferească de rele, de droguri, alcool, prostituție etc, toate acestea le învață la ora de religie. Fară religie o țară, este o tară cu oameni morți, o țară fără de nici o valoare, o țară fără nici o tradiție, o țară care nu are norme și reguli-este ca un om care ajunge în deșert și nu are nici o sursă de apă și se stinge din cauza lipsei apei. De aceia nu trebuie să uităm că religia dăinuie de 2000 de ani, iar rugăciunea pe care noi o exprimăm și o încredințăm lui Dumnezeu este ca aerul (oxigenul) pe care noi îl luă din natură. Rog pe această cale ONG-URILE să lupte împotriva răutăților din Romania- avort, prostituţie, homosexuali, droguri, alcoolism, euthanasie, lesibiene, pedofilie, violuri etc. SĂ ŞTIŢI CĂ BISERICA LUPTA ÎMPOTRIVA ACESTOR ATROCITĂȚI, ÎNSĂ SE PARE CĂ UNELE PERSOANE DIN ONG-URI NU ȘTIU ASTA, NU MAI LUPTAȚI ÎMPOTRIVA RELIGIEI- PENTRU CĂ LUPTAŢI ÎMPOTRIVA LUI DUMNEZEU, ȘI PIERDEȚI LUPTA ORI DE CÂTE ORI LUPTAŢI CONTRA BISERICII, CE E MAI GRAV O SĂ FIE CĂDEREA VOASTRĂ DACĂ NU O SĂ VĂ REVENIȚI.
NIHIL SINE DEO, NIHIL SINE DEO, NIHIL SINE DEO- NIMIC FĂRĂ DUMNEZEU. DOAMNE AJUTĂ
.”

Foto: Bzi.ro

Puteți citi și:

Scrisoare deschisă către Ministerul Educației: Manualele de religie cultivă intoleranța și ignoranța

Asociația Secular-Umanistă: Manualele de religie, instrument al îndoctrinării religioase

Educație sexuală sau educație pentru castitate?23 de comentarii

 1. Deci pe Ciprian asta nici cioban la oi nu l-as pune…. Oare se mai fac testari psihologice pentru dascalii ce ne invata copii? Cu un astfel de profesor eu i-as spune copilului meu sa nu mai dea pe la orelele de religie. Si apoi il prind pe profesor in privat si-i spun ca-s trimisul lui Satana, si daca nu ii da nota de trecere copilului meu atunci ii iau sufletul.

 2. Mircea Bătrânu' via Facebook on

  Uite ca dupa 2000 de ani de crestinism au aparut “niste destepti” sa il “rastigneasca” inca o data pe Hristos! “Sa arunce cu piatra cine este fara de pacat!”

 3. Contactul cu realitataea l-ati pierdut voi,cand ati ales mandria in locul credintei in Dumnezeu,si ipocrizia si lafaiala in pacat,in locul urmarii lui Cristos…Dar veti ateriza in REALITATE la un moment dat,cand Cristos va reveni pe pamant. Si-atunci sa va vad eu,domnilor anti-stupizenie!

 4. Si Mircea Batranu’, da, dupa 2000 ani de cre(s)tinism te-ai astepta sa vezi o evolutie. Din pacate, multi inca nu au reusit sa-si scoata capul din fund si sa gandeasca conform propriilor principii (pe care, in lipsa unei educatii decente, mai mult ca sigur ca nici nu le au). Multora inca trebuie sa li se spuna “adevarurile” care trebuie luate ca atare, nicidecum judecate, nu-i asa? Ca doar astfel ne invata morala cre(s)tina…

 5. De ce nu face nimeni o campanie prin care sa se mai scoata din materii din programa sau sa existe optiunea de a-ti alege anumite materii, in loc sa-ti fie bagate pe gat? Pentru mine ora de religie a fost una placuta in care am invatat mai multe decat la multe alte ore obligatorii, dar, e adevarat, ca depinde de ce profesori prinzi. In orice caz, nu mi s-a parut ca ni se preda intoleranta, ci, din contra.

 6. Cristina Richard via Facebook on

  “Cultele primesc cadou de la Stat in acest an 546 milioane de euro (!), din care aproximativ 90% (adica cca. 491 milioane de euro) merg catre BOR.

  Citi bani acorda BOR pentru actiuni filantropice? Sa vedem cifrele raportate de ei:
  2009: 45
  milioane lei (adica 10,62 milioane de euro)
  2010: 49,6 milioane lei (adica 11,78 milioane de euro)
  2011: 55 milioane lei (adica 12,36 milioane de euro)

  Sa recapitulam. BOR primeste anual de la Stat circa 491 milioane de euro si directioneaza catre “filantropie” circa 12 milioane, echivalent cu 2,44% din ce primeste!” Eu m-as gandi mai serios la cine pe cine rastigneste.
  http://www.contributors.ro/editorial/mic-dejun-cu-rugaciune-nota-de-plata-540-de-milioane-de-euro/

 7. Cat de aberanta e scrisoarea acelui profesor de religie… nu am fost in stare sa o iau in serios, pur si simplu. Un profesor care face greseli de ortografie si gramatica? Pune homosexualitatea la rang de rau social impotriva caruia trebuie luptat?
  Sunt sincer ingrijorata pentru educatia copiilor ce au ghinionul sa il aiba profesor. Ala e delir religios, nu scrisoare argumentata (a se observa cum sare de la una la alta fara un motiv aparent, acum vorbeste de iad, apoi imediat isi aminteste ca suicidul nu e bun, apoi introduce o analogie puerila sa ‘explice’ ce si cum).

 8. Ca de exemplu:

  “Și să nu uităm că DUMNEZEU a lăsat liberul arbitru, adică să aleagă dintre BINE și rău. Și-am să vă dau un mic exemplu să înţelegeţi definiția binelui și a răului. În luptele cu turcii Ștefan cel Mare a ales să lupte contra lor, adică a ținut cont de binele țarii sale- Moldova, ţara să fie liberă şi prosperă și oamenii să trăiască în pace și armonie (bineînțeles după câștigarea războaielor), dacă ar fi ales răul Ștefan ar fi trebuit să plătească araciul (tributul) turcilor, țara ar fi avut de suferit, sau ar fi fugit lăsându-i pe oameni să cadă prizoneri.”

  Gandire mai simplista nu mi-a fost dat sa intalnesc de prea multe ori.

 9. Mircea Bătrânu' via Facebook on

  Andrei… Daca vei cauta putin mai adanc in Tainele crestinismului ai sa vezi oameni cu adevarat inteligenti, si nu cretini asa cum consideri tu. Eu am acceptat faptul ca noi ca oameni suntem limitati si credinta (iubirea) ne deschide mintea spre un Adevar despre care rar se vorbeste in ziua de azi. Trebuie sa tinem cont ca biserica a fost infiintata de Fiul lui Dumnezeu si apoi aprofundata de niste minti luminate (cu har) care intrec orice limita umana cunoscuta in viata de zi-cu-zi. Ceea ce vezi la Tv sau in stirile de pe net ramane la latitudinea fiecaruia sa discearna adevarul de minciuna asa cum ramane la dispozitia fiecaruia sa discearna binele de rau. Cum spune o vorba crestineasca: Nu crede tot ce vezi, nu crede tot ce auzi, nu spune tot ce stii. TOTB !!!

 10. De unde provine “scrisoarea unui profesor de religie”? In lipsa unei surse credibile sau a unei semnaturi, inclin sa cred ca e fabricata (si ca stilul, fanatismul si greselile de ortografie sunt incluse tocmai ca sa decredibilizeze “tabara” pro-religie).

  Desi sunt pentru eliminarea religiei ca materie de studiu din programa scolara, articolul asta mi se pare neetic.

 11. Noul Testament nu a fost scris de Isus, ci de oameni ca “profu de religie” ca l-au cunoscut pe Isus si si-au dat cu parerea asupra faptelor si cuvintelor lui.

  Asteptam cu drag finalizarea si transformarea Catedralei Neamului in Biblioteca sau Pub.

 12. New Testament was written to make Jesus o loveable god whereas in Old Testament the God is shown as Angry and will be killing people also there is no word mentioned as Jesus in Old Testment

 13. Pingback: Dezbatere: Predarea religiei în școli amenință laicitatea statului român? | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger