Religia este pe cale de dispariție în șapte țări

19

Un studiu realizat în nouă țări arată că religia este pe cale de dispariție, numărul celor care susțin că nu au afiliere religioasă fiind în creștere, informează BBC.

Cercetătorii au strâns date vechi de o sută de ani pentru a evalua afilierea religioasă în Australia, Austria, Canada, Cehia, Finlanda, Irlanda, Olanda, Noua Zeelandă și Elveția. Modelele matematice folosite analizează cum se influențează numărul de respondenți religioși și motivele care stau în spate.

“Ideea este simplă”, spune Richard Wiener, din cadrul Research Corporation for Science Advancement și Universității din Arizona. “Grupurile sociale care au mai mulți membri sunt mai atractive pentru cineva care vrea să se alăture și arată că grupurile sociale au o utilitate. De exemplu, în cazul limbilor, este mai util să vorbești spaniola decât limbaquechua din Peru care este pe moarte. Similar, există o utilitate în a fi membrul unei religii sau nu”, spune cercetătorul.

“Într-un număr mare de democrații moderne seculare, se identifică un trend potrivit căruia oamenii nu se consideră afiliați unei religii. În Olanda, acest procent este de 40%, iar cel mai mare procent înregistrat este cel din Cehia, de 60%”, mai spune acesta.

Cercetarea arată că religia se îndreaptă spre extincție în toate țările analizate. Dr. Wiener spune că echipa lucrează la updatarea studiului cu o structură a rețelei mai reprezentantivă. “Evident nu credem că asta este structura rețelei unei societăți moderne, în care fiecare persoană este influențată în mod egal de către toți ceilalți oameni din societate, dar rezultatul este sugestiv”, mai spune acesta.

Foto: Flickr / ken ratcliff

Citiți și:

Impozitarea bisericii, între sărăcie și discriminare

The Bible Project: Viața după Biblie

The Bible Project: Cele 14 porunci. Plus una bonus

Tags:19 comentarii

 1. Dan Paltinisan on

  Un extras din cartile lui Jacob Lorber: Poate o sa va dea de gandit

  Un nou aspect al misiunii. Despre necesitatea fermentaţiei. Parabola boului gras.

  1. După masă, Ahab a spus: “Doamne, de la Jesaira ştiu la ce mă pot aştepta de la Tine şi se înţelege de la sine că nu este nevoie de atâtea semne pentru a ne convinge, pe mine şi pe tovarăşii mei, că Tu eşti Dumnezeu în persoană, venit în această lume pentru a acţiona sub o formă umană. Dar sunt curios să ştiu dacă cei cinci farisei din Betleem – care par de altfel să fie oameni cinstiţi – nu şi-au dat încă seama Cine este Cel care le-a putut vindeca atât de miraculos bolnavii. Dacă ar avea cea mai mică idee despre asta, ar înţelege repede că este imposibil ca un om să facă asemenea lucruri. Cred că ar trebui să-i facem să vorbească puţin, pentru a vedea ce gândesc despre Tine!”

  2. Eu am spus: “Prietene, să nu te îndoieşti că Eu ştiu exact ce cred ei despre Mine şi nu cred că este necesar să le tulburăm gândurile. Nu este nici mâine târziu să-ţi dai seama de asta; să le lăsăm aşadar la dispoziţie şi noaptea. La fel cum pentru vinul nou, fermentaţia este necesară pentru ca sucul de struguri să dea un vin spirtos, fiecare trebuie să treacă prin această fermentaţie dacă doreşte să atingă spiritualitatea reală şi perfectă!

  3. Vezi tu, dacă o fiinţă umană dispune de tot ce are nevoie, ea se simte foarte în largul său, nu se preocupă de nimic, nu munceşte, lasă totul să meargă de la sine şi nu o preocupă dacă există un Dumnezeu şi o viaţă după moartea trupului, dacă omul este mai mult decât un animal, sau animalul este mai mult decât omul! Munţii sunt pentru un asemenea om la fel ca văile! Că este iarnă sau vară, lui îi este indiferent! Vara se bucură de umbră şi de băi în apa proaspătă, iarna, bine îmbrăcat, stă lângă sobă!

  4. Puţin îi pasă lui dacă anul este roditor sau nu; are provizii pe zece ani şi banii necesari să-şi cumpere ceea ce i-ar putea lipsi.

  5. Un asemenea om trăieşte la fel de comod ca un bou gras în staul şi nu gândeşte mai mult decât un bou; el nu reprezintă altceva decât plăcere animală sub o formă umană!

  6. Dacă te duci să-i predici Evanghelia împărăţiei lui Dumnezeu, îţi va face ceea ce face boul unei muşte care îl enervează în timp ce el rumegă: îl va mătura cu coada pe musafirul nedorit, care va trebui s-o ia la fugă, dacă nu vrea să fie lovit sau chiar nimicit!

  7. La fel, chefliul fără griji va face semn valeţilor săi, care nu sunt altceva decât coada boului ce vânează muşte, făcându-te să o iei la sănătoasa cât de repede posibil; şi numai când vei fi la o oarecare distanţă, vei înţelege ce efect a avut Evanghelia ta asupra acestui chefliu!

  8. Eu cred că trebuie ţinut un cu totul altfel de discurs acestui bou: Eu las mai întâi să cadă asupra lui nenorocirile pământeşti, unele după altele, pentru ca el să descopere astfel ce este grija, frica şi angoasa. Atunci, acest bou începe să gândească, să caute; se întreabă cum se face că este asaltat din toate părţile, el, care n-a făcut niciodată rău nimănui şi care a trăit mereu într-un mod cinstit!

  9. Asta i se întâmplă pentru a provoca fermentaţia necesară.

  10. El începe să-şi dorească apoi să-şi vadă prietenii, care I-ar putea ajuta să-şi regăsească liniştea. Atunci este momentul să mergeţi să-l căutaţi pentru a-i aduce Evanghelia. El vă va asculta şi nu vă va mai alunga cu loviturile cozii sale mândre şi ameninţătoare.

  11. Acesta este motivul pentru care trebuie ca oaspeţii noştri să-şi petreacă noaptea în fermentaţie! Astfel, spiritualitatea lor se va trezi şi mâine sarcina noastră va fi mai uşoară. Ţi-e clar acum?”

  • Dan Paltinisan on

   V-am pus acest fragment tocmai pentru ca de obicei tarile cele mai “dezvoltate” tind sa neglijeze orice dorinta de a depasi materialismul. Ele la randul lor se aseamana unui “bou gras” Religia devine pentru ei un moft, o prostie a carei singura explicatie este ignoranta umana. Insa in acord cu invataturile lui Iisus aceasta perioada este necesara pentru o transformare profunda a tarilor si popoarelor. Prin departarea de religie si aparitia incercarilor (care sunt doar la inceput) se pregateste o noua intelegere de natura spirituala. Departati de forma traditionala a religiilor dar chinuiti de diferite “crize ” oamenii isi vor reincepe cautarile spirituale profunde.
   Pareriul meu tovarasi cu libertate de constiinta

   • Oare o data cu disparitia religiei vom deveni mai buni ca oameni??
    Eu cred ca da.
    Tarile mentionate in sondaj cred ca sunt tari cu o rata a criminalitatii foarte mica.
    @Dan Paltinisan . tu aberezi rau de tot, pentru tine depasirea conditiei inseamna religia, eu zic sa mai si gandesti.
    Religia a fost creata de mintea nebuna a omului.

 2. Prietene cu nume de stadion ….lasa-ne cu religia ta …Uita-te la “Romania te iubesc ” citeste din istoria universala sa te convingi de mizeria din religie ! Eu prefer sa cred in mine si in puterea mea de a reusii in viata !

  • Prietene cu nume de leu…lasa-ne cu ateismele tale…converteste-te si atunci chiar vei reusi (cu un singur i) in viata!

 3. Religia nu va disparea niciodata pentru ca Dumnezeu l-a creat pe om ca fiinta religioasa , dar in acelasi timp i-a dat omului si libertate ca sa poata alege ce religie doreste, chiar si una falsa.
  Asa cum am spus , religia nu va disparea niciodata , dar poate lua diverse forme si diverse nume.

  Cea mai noua religie este Darwinismul. Nimeni nu a vazut cum evolueaza speciile din una in alta , dar foarte multa CREDE ca acest lucru este adevarat, ceea ce insemna ca Darwinismul are principalele atribute ale unei religii. Iar zeii acestei religii false sunt omul , Universul si timpul, un fel de treime nesfanta si materialista.

  • sorin copilul de aur on

   “Nimeni nu a vazut cum evolueaza speciile din una in alta ”

   Uite , iti faci rost de vreo 100 de sobolani si ii inchizi intr-o cusca. Mancarea se va afla in saptele unui zid care pe zi va creste cu cativa centimetrii. dupa vreo 3 luni iei sobolanii care pot sa sara peste zid si ii imperechezi….Daca continui experimentele in 50 de ani o sa ai un fel de mini liliac ce poate zbura.

 4. Da, e clar ca pe romani ii ajuta sfintele moaste si apa sfintita. Bolile se vindeca in mod miraculos si examenele se trec cu succes datorita lumanarilor puse la biserica. Cercetarea stiintifica, raspunderea personala, efortul propriu de autodepasire, astea sunt prostii. De ce n-am crede ca mai intai s-a facut lumina, abia apoi au fost aruncate pe cer luminatorul cel mare, Soarele, luminatorul cel mic, Luna, si la urma luminatorii micuti, stelele? Clar, omul a fost framantat din lut si din coasta lui a fost scoasa femeia. Cunoasterea e un mare pacat, iar munca este o pedeapsa data de Dumnezeu pentru ca omul a indraznit sa guste din fructul cunoasterii. Ce sa mai zicem, cred ca toata lumea e convinsa ca apa se poate transforma miraculos in vin, cu acizi, zaharuri, vitamine, enzime etc., dracii se scot cu descantece, poliomielita e pedeapsa de la Dumnezeu, dar se poate vindeca prin rugaciune. Asa ca are dreptate cuviosul cu nume de stadion, la fel si toni, ca religia nu va disparea si nu trebuie sa dispara, fiindca, nu-i asa? la vara, daca va fi seceta, vom iesi cu paparuda sa aducem ploaia…

 5. Religia nu va disparea – cel mult se va transforma in altceva. Daca nu ma insel, Carl Jung a fost primul care a ajuns la concluzia ca mintea omului are ideea de credinta pre-scrisa in ea. Si daca vedem ce se intampla in lumea contemporana, in societatile seculare, tind sa-i dau dreptate: spatiul lasat liber de crestinismul traditional a fost imediat “ocupat” de fel de fel de ezoterisme, new age, astrologie etc.

 6. da, tzari reci astea 9, fara suflet, dar cu mare consum de bere! si vodca finlanda, si ierburi la liber pt olanda… da, da numai au nevoie de religie…

 7. Ateistii fac ravagii nebanuite, implicandu-se in secte si-n cele doua culte crestine, religia si credinta sunt puternice si raman puternice. Dar toate se intampla de la LASITATEA omului, trufia, URA, dezmatul… si cate si mai cate…Pe cand noi ne destabilizam si ne autodesfintam, castiga teren tarile noncrestine.
  Nu o sa dspara nimic, poate o sa aiba surprize nebanuite cei de carcotesc si sa nu-i vedem in primele randuri sa-si ceara mila si sa se dovedeasca crestini 😉 Tare cred ca o sa fie loviti, dar nu o sa mai aibe scapare si precum acel hot din dreapta lui Isus v-a fii ciuruit de cioara in cap si-n ochi , asteptat spre pierzanie, pe cand cel de s-a cait si la incurajat a fost primit in imparatia cerului. Daca si cu dovezile clare voi va mai jucati ca credinta si religia ca sunt inventii, inseamna ca ati trait degeaba si n-ati avut nici macar pregatirea necesara vietii acestea. Repetati soarta celor ce l-au rastignit pe Isus si bateti cuie in crucea sa, o sa vedeti direct pe voi ce va asteapta. apropo se apropie Pastele asa ca…..

 8. Ateistii fac ravagii nebanuite, implicandu-se in secte si-n cele doua culte crestine, religia si credinta sunt puternice si raman puternice. Dar toate se intampla de la LASITATEA omului, trufia, URA, dezmatul… si cate si mai cate…Pe cand noi ne destabilizam si ne autodesfintam, castiga teren tarile noncrestine.
  Nu o sa dspara nimic, poate o sa aiba surprize nebanuite cei de carcotesc si sa nu-i vedem in primele randuri sa-si ceara mila si sa se dovedeasca crestini 😉 Tare cred ca o sa fie loviti, dar nu o sa mai aibe scapare si precum acel hot din dreapta lui Isus v-a fii ciuruit de cioara in cap si-n ochi , asteptat spre pierzanie, pe cand cel de s-a cait si la incurajat a fost primit in imparatia cerului. Daca si cu dovezile clare voi va mai jucati ca credinta si religia sunt inventii, inseamna ca ati trait degeaba si n-ati avut nici macar pregatirea necesara vietii acestea. Repetati soarta celor ce l-au rastignit pe Isus si bateti cuie in crucea sa, o sa vedeti direct pe voi ce va asteapta. Apropo se apropie Pastele asa ca mai aveti timp…..

 9. Religia o fraza de dansii inventata, ca cu a ei putere sa va aplece in jug.Asa si este dupa cum bine zice Eminovici, nu exista nici un Dumnezeu, Domnul zeu, Alah sau numit altfel. Religia a aparut din incapacitatea oamenilor primitivi de a gandi rational, de acum vreo 5000 de ani in cazul evreilor si unde acum 2000 unu Iisus a tulburat apele in imperiul roman si care imperiu i-a distribuit ulterior istoria deoarece prin filozofia sa asa numita morala crestina a mentinut si inca se mentin masele de ignoranti sub control, din interiorul fiecaruia si nu prin forta exterioara, cel mai ieftin si convenabil sistem.Dar fundamental nu exista nici o dovada ca ar exista Dumnezeu doar supoziti, vise,aparitii sau fenomene neintelese.Amin

 10. Faptul ca nu s-a raspuns la cea de a2-a intrebare a Existentei “De unde venim”?
  a dat nastere confuziei si istoriei prezente a societatii umane. Atat Marile Religii cat si Darwin au interpretat gresit Existenta asa cum se prezinta ea ratiunii. Prin introducerea unei noi definitii date vietuitoarelor,cf.careia acestea sunt in totalitatea lor ” Informatii genetice cu actiune replicativa, corespunzatoare fiecarei specii,care au ca punct de plecare doi gameti [SPERM. SI OVULUL la om] de origine bisexuata,care se intalnesc intr-un mediu precis[Uterul la om] de unde primesc energia necesara dezvoltarii si transformarii in puiul vietuitoarei respective “. putem sa meditam la ansamblul problemei originii omului. Deci avem reproducerea Asexuata proprie universului,codusa de legi fizico-chimice necunoscute si reprod. Sexuata proprie Terrei,care are la baza legile Geneticii. Din analizape care o facem ne dam seama ca macromolecula neodarwinistilor din oceanul primordial in evolutie,poate duce in finalul evolutiei la o forma asexuata de viata,si nicidecum la o forma bisexuata ca urmare a imposibilitatii aparitiei uterului inaintea formei adulte a femeii. Pe cale naturala nicio forma de viata bisexuata nu poate apare ca urmare a programarii genetice care impune prezenta locului reproducerii inaintea aparitiei formei finale a corpului ce urmeaza sa ingrijeasca noul nascut. Concluzia: toate sunt Create. Aceasta nu inseamna si ca interpretarea facuta de Marile Religii este cea reala,pentru-ca face abstractie de LOGICA CRETIEI. Conform acesteia Creatorul prin modelul genetic specific fiecarei specii a obtinut tot ceea ce si-a dorit de la ele. Astfel vietuitoarele nu pot iesi din perimetrul programarii genetice initiale. Omul,prin inzestrarea cu Liberul Arbitru,a fost abilitat de Creator sa ia permanent decizii legate de multitudinea optiunilor sale,si deci nu pote fi inregimentat in perimetrul Dogmaticii nici uneia dintre Marile Religii,dupa cum s-a realizat pana in momentul de fata ,intr-un mod neprevazut de CREATOR,IN DETRIMENTUL Liberului Arbitru cu care a fost inzestrat. Mai mult puteti afla din cartea ” De la intrebarile fundamentale ale existentei la originea speciilor din perspectiva noului mileniu”ce v-a fi prezentata in perioada 01-03.04.2011 la Sala Palatului.
  P.S.
  In aceste conditii putem accepta disparitia in intregime a Credintei, a Religiei,fara sa analizam consecintele socio-morale? Specia umana are nevoie de o valoare etica suprema ,unanim acceptata,care sa determine un nou curs al educatiei noilor generatii,pe care numai acceptarea acestei noi realitati o poate realiza. Trebuie sa reflectam ce facem cu viitorul urmasilor nostri astfel ca atat Stiinta cat si Marile RELIGII TREBUIE SA ELIMINE DOGMELE din analiza eXISTENTEI pentru a pune de acord Logica rezultata din analiza Creaatiei cu cea rezultata din analiza EXISTENTEI.
  D.D.Tudor [email protected]

 11. Vasile Daniel on

  Cine spune ca fara religie societatea ar fi mai buna abereaza. Am avut astfel de exemple: comunismul si nazismul. Consecinţa: dispretul total fata de valori si fiinţa umana care a provocat zeci de milioane de victime. O lume fara repere morale si religioase va fi una a relativismului si nihilismului absolut. Vorba lui Dostoievski: “Daca Dumnezeu nu exista totul este permis!”

 12. pentru a stabili dacă religia este benefică, malefică sau necesară omului, trebuie mai întâi să cunoşti bine ce este, cum şi când a apărut în viaţa omului, religia. Pentru a descifra această ancestrală enigmă, nu trebuie să fi nici prea deştept dar nici prea prost, ci un om normal al acestor timpuri în care omul a ajuns dela stadiul de hominid la stadiul cosmic. Atâta timp cât omul a ajuns să străbată galaxiile şi să vadă ce se petrece în acel Cer până mai ieri misterios, înfricoşător şi interzis omului de anumite religii, omul cosmic de astăzi ,cunoscând chiar şi cum s-au născut pământul, soarele şi chiar întregul Univers, pentru a afla ce este religia, omului superevoluat de astăzi, nu-i trebuie decât să-şi pună în funcţiune biocomputerul cu care a fost dotat de natură, sau cum unii îi spun Dumezeu. Acel computer îi va spune cum cu mii de ani în urmă, primii lui strămoşi, fugeau îngrozţi de tunetele, fulgerele şi trăsnetele venite din Cer ascunzându-se prin peşteri. Aşa au trecut mii de ani, până când unul dintre ei mai isteţ, care nu ştia ce este frica ieşind afară, jucând şi râzând, cei din peşteră l-au întrebat dece nu se ascunde. La care isteţul le-a spus că acolo sus în Cer este un Uriaş care mănâcă oameni, dar el el s-a împrietenit cu Uriaşul şi îi duce fructe şi vânat pentru mâncare şi deaceea lui nu-i face nimic. La care ceilalţi hominizi s-au oferit să contribuie şi ei scăpând de furia Uriaşului ducând isteţului care locuia într-o peşteră ascunsă daruri pentru cel din Cer. Şi cum isteţul pentru le dovedi prietenia cu Uriaşul, de câte ori vedea că vin norii negrii care aducea ploaia şi trăsnetele, el îi trimetea repede în ascunzători. Şi cu trecerea sutelor de ani, isteţii s-au îmulţit şi au transmis din generaţie în generaţie metoda lor de a se apăra de urgia Uriaşului din Cer.
  Dar cum cu trecerea miilor de ani, oamenii au evoluat şi în loc de peşteri fug în biserici, sinagogi sau moschei, isteţii au devenit preoţi, iar Uriaşul din Cer, a devenit Dumnezeu. Şi cu toate că între hominizii de atunci şi oamenii super evoluaţi de astăzi există o diferenţă de multe mii de ani, frica de cel din Cer este aceeaşi neschimbată, fiind de fapt unul din instinctele omului dar care diferă dela om la om în funcţie dela om la om. Şi cum acest instinct cunos- cut astăzi sub sintagma de “Frica lui Dumnezeu ” care stă la baza tuturor religiilor diferind numai prin denumirea Uriaşului din Cer, aflăm ce este religia. Nimic mai simplu pentru orice om normal fără prea multe filosofii care umple milioane de cărţi, greu de înţeles pentru majoritatea oamenilor.
  In ceeace priveşte necesitatea religiei depinde de cerebelul fiecăruia, dar care trebuie să ţină seama că anumite reguli străvechi nu mai sunt compa tibile cu inteligenţa omului cosmic actual, care aflând că acolo în Cerul controlat zi şi noapte de genii astronautice, se găsesc milioane de planete locuite ca pământul şi că pământul însăşi este una din acele milioane, apa-
  certitudinrea că acel Dumnezeu al pământului pune actualmente întrebarea:
  Oare de ce se războiesc între ele cele 3 mari religii, Creştină, Mozaică şi Musulmană, omorându-şi fără cruţare enoriaşii ca în antichitate ?

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger