Religia continuă să afecteze voturile la urne

0

Mulți experți politici cred că votanții din întreaga lume nu își bazează deciziile pe influența vreunui partid politic și nici pe cea a religiei din moment ce mersul la biserică în democrațiile occidentale a decăzut considerabil în ultima vreme. Cu toate acestea, un nou studiu arată că religia influențează în continuare deciziile de la urne și modifică agenda partidelor politice. Religiozitatea pare să meargă în continuare cot la cot cu problemele de clasă când vine vorba de voturi chiar și în țările din ce în ce mai secularizate, cum ar fi Germania.

Chris Raymond, profesor de științe politice la Universitatea din Missouri, SUA, autorul noului studiu, spune că religia încă are un impact semnificativ asupra modului în care votează oamenii și ajută să definească multe dintre platformele reprezentate în cadrul sistemului politic. Cercetătorul a comparat mersul la biserică cu alți indicatori, precum venitul, apartenența la un sindicat și educația și a observat că religia este încă importantă pentru un număr considerabil de oameni. Punând față în față datele culese din Marea Britanie, SUA și Germania, Raymond a descoperit că chiar dacă aceste țări au tendințe diferite în ceea ce privește mersul la biserică, credințele religioase încă prezintă un nivel ridicat de influență.

Cele trei țări au fost alese pentru că fiecare dintre ele prezintă trenduri diferite în materie de vot religios sau vot bazat pe credințe religioase: despre nemți se crede că se îndepărtează de votul religios, SUA cunoaște o creștere în această privință, iar în Marea Britanie această practică s-a statornicit. Față de anii 1960, când votarea religioasă a început să se schimbe, aceasta a cunoscut „un grad uriaș de persistență”, spune cercetătorul american. Chiar dacă aceste țări au devenit din ce în ce mai seculare iar specialiștii au spus că votarea religioasă nu mai contează, Raymond spune că religiozitatea a rămas la același nivel cu problemele de clasă în ceea ce privește voturile oamenilor. „De fapt, tind să cred că religia ocupă locul 2 după statusul social”.

Potrivit cercetătorului, fiecare țară are în prezent anumite probleme politice ce pot încuraja votarea pe considerente religioase, cum ar fi drepturile privind avortul în SUA, finanțarea de la stat a bisericilor în Marea Britanie sau problemele privind integrarea musulmanilor în Germania. Aceste probleme și aliniera lor la puternice credințe religioase influențează deciziile de la urne. Votarea religioasă tinde să favorizeze partidele conservatoare, pentru că valorile sociale tind să corespundă cu valorile politice conservatoare. „E important de înțeles că religia nu este singurul factor, dar este unul important”, mai spune Raymond. „Asta este de înțeles în cazul unui votant, pentru religia și clasa din fac parte reprezintă modul în care percep el lumea”.

Sursa: Physorg

Foto: Reuters

Citiți și:

Impozitarea bisericii, între sărăcie și discriminare

Nobelul religios s-a acordat anul acesta unui astrofizician

Un mare mit modern: ştiinţa l-a omorît pe Dumnezeu

Tinerii religioși au tendința de a deveni adulți obezi

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger