Studiu: Relațiile bune cu vecinii ne pot salva viața

2

În cadrul unui studiu recent, realizat de o echipă de cercetători de la Universitatea din Michigan, aceștia au analizat relația dintre “coeziunea socială închipuită”, adică modul în care oamenii se raportează la un cartier, și incidența unui atac cerebral. Au observat că există o mare diferență în locurile în care localnicii pun zona în care trăiesc într-o lumină favorabilă, scrie Fastcoexist. Coeziunea socială s-a dovedit un factor mai important decât fumatul, nivelul de activitate fizică sau depresia în încercarea cercetătorilor de a prezice dacă cineva va suferi un atac cerebral.

 

Foto: Jörg Müller/ Agentur Focus/ DER SPIEGEL

 

Autorii studiului au întrebat 6.740 de oameni cu vârste de peste 50 de ani lucruri de genul sunt oamenii din cartierul dumneavoastră prietenoși?, aveți pe cine să sunați în caz de urgență? sau simțiți că aparțineți acestei zone?, apoi au urmărit starea de sănătate a respondenților pe o perioadă de patru ani, fiind atenți și la cei care au suferit atacuri cerebrale (265 la număr). În analiza statistică, cercetătorii au luat în calcul și diferențe între subiecți, cum ar fi sexul, afecțiunile cronice de care suferă sau gradul de avuție.

Oamenii care au indicat cel mai ridicat nivel de coeziune socială închipuită au prezentat un risc de atac cerebral cu 48% mai scăzut decât cei care se percep cel mai puțin închegați social cu vecinii. În modelele statistice, acest efect a fost aproape echivalent cu cel stabilit de distincția fumător vs. nefumător. Studiul sugerează că această coeziune socială închipuită are un efect protector situat deasupra și dincolo de factorii de risc tradiționali ai atacului cerebral, de cei psihologici și de angajamentul social la nivel individual.

Aflați mai multe detalii pe Fastcoexist.

 

Puteți citi și:

În Grecia, din ce în ce mai mai mulți oameni gătesc ieftin pentru vecini și studenți


2 comentarii

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger