Reimpaduririle revitalizeaza Armenia dezradacinata de dezastre

0

Valul de calamitati – un cutremur de proportii, limitarea resurselor energetice si conflictul militar – care a lovit micul stat din regiunea caucaziana la sfarsitul anilor ’80 a lasat mare parte din populatia sa dezradacinata si fara locuri de munca si a muscat si din peisajul natural. La ritmul actual al despaduririlor, Armenia ar putea ajunge un desert in urmatorii 20-50 de ani, potrivit organizatiei americane Armenia Tree Project, care ajuta la revitalizarea tarii samanta cu samanta.

Satenii dezradacinati in timpul conflictului dintre Armenia si Azerbaidjan se numara printre principalii beneficiari ai initiativei Armenia Tree Project, scrie Tree Hugger. In valea raului Getik, de exemplu, familiile nevoite sa-si abandoneze pamanturile timp de cateva decenii isi refac vietile cu ajutorul unui program de microintreprinderi prin care localnicii din regiunea mai sus amintita cresc puieti in propriile curti si ii vand apoi organizatiei americane cand sunt numai buni de plantat in padure. Multi dintre ei si-au dublat veniturile de pe urma acestei practici.

De la infiintarea sa, in 1994, Armenia Tree Project a plantat si inviat peste 3.500.000 de copaci in mai mult de 800 de locuri din intreaga tara si a generat sute de locuri de munca in cadrul programelor sale de reimpadurire. Nevoia o cerea: cum armenii depind de lemn pentru gatit si incalzit, intinderea de paduri din micul stat a scazut de la 25% la inceputul anilor ’90 la doar 8% in zilele noastre, fenomen care a cauzat inundatii, eroziuni si alunecari de teren ce au distrus gospodarii si pamant arabil.

Pe langa plantarea de copaci, ONG-ul american deruleaza programe educationale de mediu in scolile armene si asigura traininguri privind paduritul sustenabil in colaborare cu un institut de profil din cadrul Universitatii Yale. Totodata, Armenia Tree Project alimenteaza zonele urbane cu nuci si pomi fructiferi si spera sa atraga o protectie nationala asupra padurilor si rezervatiilor naturale armene. Actiuni despre care se spune ca ar restaura vitalitatea tarii.

Foto: Peisaj din Armenia/Flickr – debs-eye

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger