Mulți oameni au scăpat alimente pe jos și cu toate acestea le-au mâncat, ghidați după așa-numita regulă a celor cinci secunde, scrie Daily Mail. Stundenții în microbiologie de la Universitatea Aston din Marea Britanie au căutat să vadă dacă regula chiar se aplică și dacă anumite tipuri de podele sau alimente fac diferența.
Echipa a analizat modul în care bacterii des întâlnite ca E. coli sau stafilococul auriu ajung pe alimente de pe covoare sau mochete, de pe parchet laminat sau gresie. Cercetătorii au observat că există cele mai puține șanse ca bacteriile să se imprime mâncării dacă aceasta ajunge pe covor sau mochetă și că alimentele umede, cum ar fi pastele sau dulciurile, se pretează cel mai bine la regula celor cinci secunde. Alimentele testate au inclus pâine prăjită, paste, biscuiți și dulciuri lipicioase, care au fost lăsate pe jos de la trei până la 30 de secunde. Rezultatele confirmă că timpul este important în ceea ce privește transferul de bacterii pe suprafața unei podele pe cea a mâncării, dar că tipul podelei face diferența.
Suprafețele acoperite cu covoare permit cel mai puțin transferul de bacterii, pe orice perioadă de timp și în cazul tuturor tipurilor de alimente. Dintre acestea, pâinea prăjită are cele mai puține șanse să adune bacterii de pe orice tip de podea, dar numai dacă este uscată; pâinea prăjită cu unt sau dulceață sporește riscul transferului de microorganisme. Alimenteșe umede pot fi adunate de pe jos în cinci secunde fără să acumuleze bacterii, însă după această perioadă de timp riscul infecției crește. Parchetul laminat și gresia sunt cele care facilitează cel mai mare transfer de bacterii. “Consumul de alimente scăpate pe jos prezintă totuși un risc de infecție pentru că depinde foarte mult de tipul bacteriilor prezente pe podea”, a spus profesorul Anthony C. Hilton, cel care a condus cercetraea. “Cu toate acestea, rezultatele acestui studiu pot aduce puțină alinare celor care aplică regula de cinci de secunde de ani de zile, în ciuda unui consens general că ea este doar un mit.”
Puteți accesa și:
FOTO Lumea văzută după locul de baștină al alimentelor
Bacteriile din burtă influențează pofta de mâncare și starea de anxietate