Regizorul James Cameron și-a încheiat călătoria în Groapa Marianelor

1

Regizorul american James Cameron și-a încheiat călătoria în adâncurile oceanului, după ce a atins cel mai adânc punct – Groapa Marianelor. El a reușit cea de-a doua scufundare în această regiune.

James Cameron a folosit un submarin special pentru a ajunge la 11 kilometri în adâncuri. El a explorat și filmat Groapa Marianelor, care se află la aproximativ 200 de mile sud-vest de insula Guam din Pacific.

Regizorul filmelor Titanic și Avatar a ieșit la suprafață în această dimineață. Călătoria înapoi a durat neașteptat de puțin – 70 de minute.

Groapa Marianelor este de 120 de ori mai mare decât Marele Canion și cu o milă mai adâncă decât înălțimea Vârfului Everest.

Un inginer elvețian și un căpitan din Marina americană sunt singurii care au mai reușit această performanță anterior. Ei s-au scufundat în 1960 și au petrecut 20 de minute în Groapa Marianelor.

Unul dintre riscurile unei asemenea aventuri este presiunea extraordinar de mare a apei. La 6,8 mile sub apă, presiunea este echivalentă cu trei SUV-uri care stau pe piciorul tău.

Regizorul este un pasionat al oceanografiei și a realizat 72 de scufundări în adâncuri, dintre care 33 pe Titanic.

Foto: Flickr / Mudkipz

Sursa: Guardian


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger