Regizorul american premiat la Sundance pentru „The Russian Woodpecker” vine azi la Cinepolitica

0

Regizorul american Chad Gracia, câștigătorul Marelui Premiu al Juriului pentru documentar la Festivalul de la Sundance 2015, în secțiunea World Cinema, va fi prezent la proiecția filmului său, The Russian Woodpecker astăzi, 29 aprilie, de la 16.30, la Cinema Studio.

 

rus

 

Primit cu entuziasm de critica internațională, The Russian Woodpecker merge pe urmele teoriei unui excentric artist ucrainean, Fedor Alexandrovici, care susține că în spatele exploziei de la Cernobîl există un motiv întunecat, care implică serviciile secrete sovietice și o instalație militară poreclită „Ciocănitoarea rusească”. „E povestea unuia dintre cei mai fascinanți oameni pe care i-am întâlnit în viața mea”, spune Gracia. În timpul filmărilor în Ucraina, cameramanul Artem Rîzhikov a fost ținta unui lunetist.

Pasionat de literatura slavă, Chad Gracia a studiat limba rusă și a fost fondatorul proiectului Inverse Theater și director de dezvoltare la New Globe Theater din New York. Timp de câțiva ani, a produs ActorTips.com, un amplu proiect online dedicat actorilor în formare din lumea întreagă. Este co-autorul piesei „Gilgamesh”, alături de câștigătorul Premiului Pulitzer, Yusef Komunyakaa, și deține o companie financiară axată pe Orientul Mijlociu, The Gracia Group. The Russian Woodpecker este primul său film. Cineastul va răspunde întrebărilor la finalul proiecției din competiția Cinepolitica. Documentarul va fi proiectat și joi, de la 18.30, la Studio.

Incursiunile marca VICE în Rusia și Ucraina – documentarele de scurtmetraj Potretul unui oligarh rus, Ruleta rusească: invazia Ucrainei, Armata fantomă a Rusiei ­ vor fi proiectate azi, de la 18.30, în Frontline Club din București. Proiecția va fi urmată de o dezbatere la care vor lua parte jurnaliștii Cătălin Gomboș, fost corespondent de război în Irak și în Afghanistan, Octavian Coman și Ovidiu Ohanesian,  alături de Ioana Moldoveanu, redactor-șef Vice România.

Tot astăzi, 29 aprilie, de la 18.30, la Cinema Studio, spectatorii pot viziona în premieră la Cinepolitica The State-Mafia Pact (r. Sabina Guzzanti), un subiect extrem de fierbinte: pactul dintre stat şi grupurile mafiote în Italia. De la 20.30, va rula un alt film din competiție, Labyrinth of Lies, bazat pe investigația reală a unui procuror, după cel de-al Doilea Război Mondial. Acesta descoperă că instituții guvernamentale mari sunt implicate într-o conspiraţie care urmăreşte muşamalizarea crimelor nazismului.

La 20.00, la Cinema Elvire Popesco va fi proiectat mult-așteptatul Timbuktu (r. Abderrahmane Sissako), un film tulburător despre ascensiunea islamiștilor și cruzimea demersului lor. Filmul a câștigat două premii la Cannes, zece trofee César și a fost nominalizat la Oscarul pentru Cel mai bun film străin. Le Temps des Aveux/ Vremea spovedaniei, regizat de Régis Wargnier, inspirat de cartea autobiografică a antropologului francez François Bizot, capturat de khmeri roșii în 1971, poate fi vizionat de la ora 18.00.

În ultima zi de Cinepolitica, pe 30 aprilie, de la 18.00,  la Elvire Popesco, Bankwatch România va prezenta exemple din eforturile organizaţiei de a opri impactele negative de mediu ale investiţiilor financiare europene în ţări în curs de dezvoltare joi. În program – o expoziție foto, proiecţii în premieră ale unor filme-anchetă din Ucraina și Tunisia despre bătălia unor comunități locale cu giganți energetici și dezbatere interactivă cu invitați din sectorul cooperării pentru dezvoltare și protecția mediului din România

Cinepolitica se închide la 20.00, la Cinema Studio, cu un proiect unic, Words with Gods/ Vorbind cu zeii, un film-antologie în care Guillermo Arriaga, Emir Kusturica, Amos Gitai, Hector Babenco, Bahman Gobadi, Mira Nair, Warwick Thornton, Hideo Nakata și Álex de la Iglesia vorbesc despre oameni și relația lor cu Dumnezeu, în 9 scurtmetraje. Proiectul a fost curatoriat de scriitorul Mario Vargas Llosa, iar responsabil pentru tema muzicală este celebrul Peter Gabriel.

Cea de-a patra ediție a Festivalul Internaţional de Film Cinepolitica are loc între 26 – 30 aprilie, la Cinema Studio și Elvire Popesco.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger