Regimul alimentar occidentalîmbolnăvește întreaga lume

0

Corpurile soldaților, polițiștilor și civililor afgani tratați în Kandahar de medicul internist Kevin Patterson, specialist în terapie intensivă, diferă de cele ale pacienților de care specialistul se ocupă acasă, în Canada, fiind mai sărace în grăsime. În cadrul unei emisiuni a postului de radio NPR, Patterson spune însă că efectele urbanizării și răspândirea regimului alimentar occidental fac ca oamenii din toată lumea să ajungă mai grași și mai bolnavi, diabetul de tip 2 fiind principalul risc.

„Civilii și soldații afgani cântăresc, în medie, circa 63 de kilograme la vârsta adultă. Iar când îi operam, ne sărea în ochi absența oricărei urme de grăsime sau de țesut adipos sub piele”, spune medicul canadian. „Bineînțeles, când îi operam pe canadieni, pe americani sau pe europeni, era normal ca ei să aibă majoritatea organelor împachetate în grăsime”. Efectele urbanizării îi fac pe oamenii din întreaga lume mai grași și mai bolnavi, continuă el. „Diabetul de tip 2 nu a existat din punct de vedere istoric acum 70-80 de ani. Iar ceea ce a sporit incidența lui a fost răspândirea obezității și în special acumularea de grăsime abdominală. Această grăsime modifică receptorii pentru insulină ai celuleor, facându-le, practic, indiferente la efectele insulinei”.

În mod natural, organismul uman poate compensa această anomalie, pancreasul secretând cantități mari de insulină care reglează nivelul zahărului din sânge. Însă de-a lungul timpului, pancreasul nu mai reușește să secrete îndeajuns de multă insulină, moment în care începe să se dezvolte diabetul. Potrivit lui Patterson, sporirea cantității de grăsime abdominală a dus, în ultimii 40 de ani, la răspândirea diabetului în țările în curs de dezvoltare, iar medicul vede tipare similare de dezvoltare a bolii în regiunile care au preluat obiceiurile alimentare din Vest.

„Nici o țară din lume nu va avea resurse suficiente pentru a trata diabeticii așa cum sunt tratați în prezent dacă incidența bolii continuă să crească în ritmul de acum”, spune medicul. „Am lucrat în Saipan, care se află în Insulele Mariane din Pacific, și am observat că populația supusă dializei creștea cu circa 18% pe an, ca o consecință a diabetului și a aculturației”. În 20-30 de ani, spune el, toată lumea de pe insulă va ajunge fie un pacient supus dializei, fie un asistent medical care face dializă dacă nu se fac schimbări fundamentale privind diabetul.

Foto: Reuters

Citiți și:

Fumătorii şi obezii sunt discriminaţi din motive financiare

Unul din zece locuitori ai planetei este obez. Locuitorii din Nauru sunt cei mai graşi din lume

Oamenii-măr nu sunt mai puţin sănătoşi decât oamenii-pară

Dacă visezi să slăbești, încearcă să dormi între 6 și 8 ore pe noapte

Alimentaţia, principala cauză a deficitului de atenţie în rândul copiilor

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger