Regimul alimentar bogat în grăsimi afectează sperma

0

Șoarecii obezi au tendința de a aduce pe lume pui nesănătoși și, din câte se pare, regimul alimentar pare să fie de vină pentru asta, cauzând modificări în sperma rozătoarelor. Acestea induc la rândul lor afecțiuni metabolice în rândul puilor de șoareci, un exemplu care ne ajută să înțelegem mai bine modul în care stilul de viață afectează sănătatea generațiilor viitoare.

Efectele regimului alimentar și cele pe care le implică fumatul ajung să fie imprimate în ADN prin intermediul modificărilor chimice ce reglează activitatea genelor și producția de proteine din interiorul unei celule. Până acum se credea că aceste modificări sunt resetate în interiorul spermei, și asta pentru că ADN-ul din nucleul celulelor se desface și este reîmpachetat înainte și după fertilizare.

Recent însă, cercetătorii de la Universitatea din Adelaide, Australia, au arătat că șoarecii care sunt supuși unui regim alimentar nesănătos aduc pe lume pui predispuși la rezistența la insulină, ceea ce se datorează faptului că modificările amintite mai sus supraviețuiesc în anumite regiuni ale celulelor spermei, afectând dezvoltarea embrionului și inducând afecțiuni metabolice.

Potrivit oamenilor de știință, cantitățile mari de grăsime din jurul testiculelor șoarecilor obezi ar putea transforma mediul și declanșa astfel de modificări numite epigenetice. Pe viitor, mai spun ei, aceste modificări ar putea fi blocate prin tratament medicamentuos, iar sperma ar putea fi analizată în timpul practicilor de fertilizare in vitro pentru a li se îndepărta riscul.

Sursa: New Scientist

Foto: Flickr/marioanima


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger