Regele unui trib nigerian dă în judecată Shell pentru 1 miliard de dolari

1

”Un caz memorabil care ar putea să tragă la răspundere companiile pentru torturile sau genocidurile pe care le comit în alte țări”. Așa a descris AFP inițiativa unui rege nigerian, care a dat în judecată compania Royal Dutch Shell, cerându-i despăgubiri pentru jumătate de secol de poluare în țara sa.

Regele Emere Godwin Bebe Okpabi din Ogoni și alți patru lideri de trib cer un miliard de colari companiei care, de peste 50 de ani, extrage și procesează petrol în Nigeria, exploatări care au dus la îmbolnăvirea multor locuitori și a contaminării pământului și apelor. Comunitatea Nsisioken Ogale este, potrivit plângerii regelui, ”expusă zilnic la hidrocarburi, pe căi multiple”, cum ar fi scurgerile de petrol și poluarea aerului. ”În tot acest timp, Acuzatul a știut sau ar fi trebuit să știe că petrolul brut conține chimicale periculoase pentru sănătatea oamenilor, a mediului și a ecosistemului,” mai arată plângerea.

Potrivit AFP, regele mai acuză Shell de cruzime, de tratament inuman și degradant, de neglijență masivă și de violare a tratatelor internaționale și a obligațiilor către SUA și Nigeria. Pe lângă miliardul de dolari, căpetenia nigeriană mai cere decontaminarea urgentă a zonelor afectate și implementarea unui sistem de monitorizare a calității apei și aerului.

Sursa și foto: AFP


Un comentariu

  1. Pingback: Goana după aur nu cunoaște limite: 2.000 de copii otrăviți cu plumb | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger