“Regele defrişărilor” din Brazilia a fost arestat

0

Ezequiel Antônio Castanha, care până nu demult părea un stâlp al comunităţii din oraşul amazonian Novo Progresso, oferind localnicilor locuri de muncă la hotelul pe care-l deţine, la supermarketul său sau la reprezentanţa sa auto, a fost arestat, împreună cu 15 asociaţi, alături de care e responsabil pentru 10% din defrişările de anul trecut din sectorul amazonian din Brazilia. Castanha, supranumit “regele defrişărilor,” se specializase în spălarea banilor proveniţi de la cea mai mare grupare expusă vreodată în Brazilia, din sfera afacerilor cu tăieri de copaci.

 

94c7ed8a-5b58-4a7f-a208-5fd277f37d0b-620x372

 

“Nu am avut niciodată parte de o investigaţie care să scoată la iveală suprafeţe aşa de extinse şi sume de bani aşa mari, corelate cu un singur grup infracţional. Dacă [Castanha] va rămâne în ânchisoare, ne aşteptăm la o scădere a ratelor de despăduriri,” arată Daniel Azeredo, procurorul care se ocupă de acest caz, citat de The Guardian. Deja la scurt timp după arestarea lui, petrecută la câteva luni de urmărire generală, s-a înregistrat o scădere majoră a ritmului de defrişări în anumite sectoare ale pădurii amazoniene: cu 65% mai puţini copaci au fost tăiaţi în acest interval în zona autostrăzii BR-163.

Această mică victorie preliminară a justiţiei braziliene aduce veşti foarte bune pentru pădurea amazoniană, constant ameninţată de defrişări ilegale. Într-un singur an, s-au constatat tăieri care echivalează cu 4.848 de kilometri pătraţi de lemn, o cincime din această cantitate fiind înregistrată în sectorul unde activa Castanha, împreună cu partenerii lui de afaceri. Pagubele provocate de acţiunile lui Castanha sunt estimate la circa 540 de milioane de reali (aproximativ 180 de milioane de euro).

Potrivit documentelor poliţiei, Castanha şi grupul său angajau oameni care să ocupe ilegal teritorii din apropierea autostrăzii BR-163, după care tăiau copacii din zonă, vindeau lemnul şi ardeau suprafaţa rămasă, pentru a da impresia că acolo se află terenuri agricole. Aceste suprafeţe eraz apoi vândute către investitori brazilieni bogaţi. Pentru a da impresia de legalitate, teritoriile erau trecute în acte ca aparţinând unor companii de tranzacţii de terenuri, iar cei care au ridicat semne de întrebare cu privire la activităţile grupului condus de Castanha au fost ameninţaţi. “Ne-au ameninţat că ne vor da foc birourilor din Ibama, ne-au furat echipamentele pe care le confiscasem de la ei şi au comis crime,” arată Luciano Evaristo, responsabilul local cu acest caz.

Avocatul lui Castanha spune că cel pe care îl reprezintă este nevinovat şi că acuzele împotriva lui au fost lansate de oameni care îi invidiază succesul.

Mai multe despre acest caz, puteţi citi în The Guardian

Pădurea amazoniană, care reprezintă momentan jumătate din pădurile tropicale ale lumii, a fost afectată masiv în ultimii ani prin defrişări şi operaţiuni de minerit. Anul trecut, guvernul brazilian a anunţat că rata defrişărilor în această zonă a crescut cu 28% în anul 2012-2013, anunţând totodată intenţia de a reduce cu 80% rata despăduririlor până în 2020.

Foto: luoman/Getty Images

 

Puteţi citi şi:

FOTO Un trib amazonian i-a bătut şi i-a pus pe fugă pe cei care defrişează ilegal pădurea amazoniană

Brazilia i-a arestat pe “cei mai mari distrugători” ai pădurilor amazoniene

WildLeaks: un WikiLeaks dedicat mediului

Indonezia are cea mai mare rată de defrişare din lume


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger