Hotelul zburator, la lumina lampii cu energie lunara

1

Miercuri, 5 aprilie, Institutul Francez a lansat expozitia „Paris/Design en mutation”, gazduita de Muzeul National de Arta Contemporana din Palatul Parlamentului, Bucuresti, pana pe 30 iunie. Mai precis, un glosar de solutii urbane cu cercetare in spate, propuse de designerii francezi in fata provocarilor ecologice, energetice si economice ale vremii: vaze care se muleaza pe vocea umana, un “plaman” domestic ce pompeaza oxigen pur sau o multipriza ce face vizibila risipa de energie.

de Ionut Dulamita si Mihaela Dumitrascu (foto)

In contextul in care turismul distruge peisajele naturale, culturile si ecosistemele locale prin extinderea infrastructurilor, designerul Jean-Marie Massaud s-a gandit sa proiecteze un hotel dirijabil in forma de balena, botezat „Manned Cloud”, care are 520.000 de metri cubi, costa cat un Airbus si care,„eliberat de presiunea gravitatiei, de necesitatile aeroportuare, rutiere si hoteliere, face accesibile locuri virgine, fara a le invada” si polua, descrie brosura inchinata expozitiei de miercurea trecuta,„Paris/Design en mutation”, pe care o puteti obtine la MNAC. „Manned Cloud” se numara si el printre exponate, in miniatura, alaturi de lampi cu energie lunara sau care recolteaza apa de ploaie.

Generator de oxigen pentru habitat

La etajul 2 al Muzeului National de Arta Contemporana ai impresia ca intri intr-o sala de expozitie artizanala organizata pe puntea unei navete “Enterprise” eco. Pe partea stanga dai de un ceas domestic care urmareste ritmul de consum electric al caminului sau de o etajera cu lumini disco pe care daca lasi un CD ori o carte, ti le citeste, iar pe partea opusa iti sar in ochi doua incubatoare, unul incarcat cu verdeata, celalalt cu lichid in care se roteste un soi de elice – un sistem de filtrare a aerului de catre plante, respectiv un generator de oxigen pur, cu peretii verzi. Designerii francezi sunt de parere ca mediul domestic si urban trebuie sa sufere modificari in numele eficientizarii energetice.

Sistem de filtrare a aerului de catre plante

„Este cat se poate de evident ca, mai devreme sau mai tarziu, o revolutie la scara mondiala a mediului inconjurator va avea loc”, scrie in brosura curatorul evenimentului, Michel Bouisson, cu precizarea ca, cel putin la Paris, numerosi designeri au inceput sa-si regandeasca disciplina si sa se adapteze curentelor moderne axate pe gasirea unor solutii eco intr-o lume cu resurse tot mai reduse. Expozitia deschisa publicului pana pe 30 iunie reuneste obiecte create in ultimii 6 ani de 10 dintre cei mai promitatori designeri parizieni in scopul mai sus amintit, designeri care merg pe economisirea resurselor atat in fabricarea obiectelor, cat si in ceea ce priveste functionalitatea lor.

Francois Brument, de exemplu, inoveaza printr-o serie de vaze a caror forma este dictata de modulatiile vocii utilizatorului, care se poate juca de-a sculptorul pe diverse intonatii si ritmuri. Olivier Gassies are un proiect de „domesticire a apei”, mai exact de economisire a lichidului vital cu ajutorul unor obiecte care recolteaza apa in cele mai mici manifestari fizice ale ei: apa de ploaie, roua si chiar umiditatea inconjuratoare.

Colector de apa

Pe de alta parte, colectivul parizian EDF R&D Design propune multipriza „Coupe-Veille” („Intrerupator-Stare de veghe”), care, prin difuzarea unei panze luminoase pe suprafata obiectului, face vizibil consumul inutil de energie si stinge automat aparatele ramase aprinse fara folos. In portofoliul sau se mai inscriu: „Semaforul Electric”, care informeaza asupra producerii de energie locala prin schimbarea culorii, o instalatie video care arata in timp real consumul national de electricitate si nevoile energetice rezultate din modul nostru de viata, precum si un ceas domestic pe acelasi principiu, care permite urmarirea ritmului de consum electric al caminului.

Printre exponate se mai numara un radiator care detecteaza scaderile de temperatura si se activeaza automat, un dispozitiv care genereaza un asa numit “zgomot alb” pentru a anihila surplusul de decibeli iscat de o cearta domestica sau de un latrat de caine, dar si o lampa cu lumina naturala si functie terapeutica, destinata in primul rand locuitorilor tarilor nordice care traiesc mult timp in intuneric si sufera de depresie. Potrivit organizatorilor expozitiei „Paris/Design en mutation”, unele dintre exponate sunt deja inregistrate si pot fi date in productie daca se gasesc sponsori, in timp ce altele sunt deja comercializate.

Nu va spunem mai multe pentru a nu va strica surpriza de la etajul 2 al MNAC.

Tags:



Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger