Refugiu în România pentru doi urși așa-zis “alcoolici” din Rusia

0

Doi urși declarați “alcoolici”, care au trăit 20 de ani în condiții groaznice în Rusia, ar urma să fie aduși în România, în rezervația “Libearty” de la Zărneşti, autoproclamată cel mai mare sanctuar de urși din Europa. În luna februarie, scrie BBC News, un tribunal a decis ca cei doi urși masculi, dintre care unul e orb, să fie confiscați de la proprietarul lor. Acesta îi ținea într-o cușcă strâmtă și mizeră, într-un restaurant din orașul Soci, unde clienții îi cinsteau cu alcool și unde nu prea primeau mâncare.

 

Zeci de sticle sparte, noroi și miros de putrefacție sunt condițiile în care sunt nevoiți să locuiască doi urși în orașul rusesc Soci.

(…) În ultimii 20 de ani, [cei]doi urși au fost ținuți în captivitate într-un mic restaurant cu specific georgian, pentru a-i întreține pe clienți. Urșii de-abia reușesc să supraviețuiască din cauza lipsei de mâncare și a asistenței veterinare. Proprietarul restaurantului le-a spus jurnaliștilor într-un interviu: ‘berea e bună pentru urși având în vedere condițiile climatice din Soci’. O altă ‘atracție’ este parcarea unui vechicul în fața cuștilor și aprinderea farurilor pe urși pentru ca oamenii să se amuze de reacția lor. Din păcate, acest amuzament a dus la un rezultat înfiorător: unul dintre urși a ajuns orb iar celălat de-abia mai vede.

În 2012, activiștii locali au organizat un protest cu peste 100 de participanți pentru eliberarea urșilor. În urma lui, un procuror local a inițiat o investigație și a verificat dacă urșii trăiesc în condiții insalubre și dacă nu sunt îngrijiți cum trebuie. Cazul nu a mers mai departe, iar urșii suferă în continuare.

Asta scria la mijlocul lui decembrie Big Hearts Foundation, organizația britanică ce coordonează eforturile de relocare a celor două animale, cu sprijinul altor asociații.

Decizia recentă de confiscare a urșilor va intra în vigoare în martie. Până atunci, urșii vor locui ca și până acum, la proprietarul lor. Vestea bună e că rezervația de urși “Libearty” de la Zărnești și-a dat deja acceptul pentru primirea celor doi urși. Dacă presa străină spune că animalele vor beneficia, lângă Brașov, de tratament pentru problemele pe care le au cu alcoolul, Cristina Lapis, preşedinta Asociaţiei “Milioane de Prieteni”, care se ocupă de rezervația de la Zărnești, spune pentru TOTB că nu se poate vorbi de dependență de alcool la animale:

Și noi avem urși luați din România pentru că li se dădea bere. Nu sunt multe animale care consumă alcool. Degeaba îi dai unui câine bere, că n-o să lingă niciodată. Ursului îi place, pentru că seamănă mult cu omul. Dar trebuie să-i dai cantități uriașe de alcool ca să-i facă rău. Un urs are în jur de 400 de kilograme. Cât alcool ar trebui să bea? Un butoi de bere deodată ca să amețească, poate.

Dacă [urșii din Rusia] sunt alcoolici, o să le dăm apă minerală. O să-i ținem separat, în carantină, și o să le dăm un tratament special, o să-i dexintoxicăm. Glumesc. Nu există nici un tratament special, decât să nu le mai dăm alcool și ei se vor dezobișnui singuri. Sigur că alcoolul nu le face bine, dar nu se cunosc cazuri de dependență de alcool la animale în literatura științifică. Ele nu sunt ca omul, să se ducă să-și cumpere alcool și să bea. Termenul e folosit bombastic, să atragă atenția.

Urșii vor avea parte de tratament special în sensul că vor fi văzuți de un medic din Marea Britanie. Unul dintre ei e orb, are cataractă, probabil vom încerca să-l operăm. Au mai venit medici din Marea Britanie să ne ajute cu urșii. La început, e adevărat, nu vor sta împreună cu ceilalți urși, vor sta o perioadă în carantină ca să vedem dacă sunt bolnavi. Se pare că au avut o viață dificilă și în sensul acesta vor beneficia de tratament special.

Dacă vom obține toate autorizațiile, sunt gata să-i primesc ca să le ofer șansa să-și trăiască în liniște ultimii ani.

Cristina Lapis, Asociația “Milioane de Prieteni”

Rezervaţia de la Zărneşti adăposteşte, în prezent, 79 de urşi, potrivit Mediafax, patru dintre ei fiind aduşi din străinătate – unul din SUA, doi din Albania şi unul din Georgia.

Mai departe, este nevoie ca autoritățile din Rusia și cele românești să-și dea acordul pentru relocarea urșilor, în cazul în care aceștia vor fi recuperați cu succes de la proprietar. “E foarte scump să-i mutăm în străinatate”, a spus pentru BBC directoarea Big Hearts Foundation, Anna Kogan. Fundația a apelat însă la sanctuarul de la Zărnești pentru că nu există niciun loc potrivit în Soci în care urșii să fie plasați. Organizația britanică caută şi în prezent mijloacele logistice necesare pentru transportarea urşilor pe Marea Neagră, până în România.

Despre animale și consumul lor de alcool și alte substanțe puteți citi aici.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger