Refugiaţi din întreaga lume îşi spun poveştile de supravieţuitori

0

În data de 20 iunie, de Ziua Mondială a Refugiatului, Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR) celebrează curajul şi rezistenţa celor peste 40 de milioane de persoane care au fost nevoite să îşi abandoneze casele şi să îşi ducă viaţa în altă parte decât în căminul lor.

 

 

Conflictele izbucnite în toate colțurile lumii afectează milioane de mame, tați, fii și fiice, destrămând familii și distrugând vieți. În ultimii ani, numărul persoanelor afectate de conflicte și persecuție a atins cote fără precedent, arată datele UNHCR, iar povestea lor, a disperării, curajului și supraviețuirii, a devenit cea mai arzătoare poveste a timpurilor noastre. Astfel, UNHCR lansează campania “Poveştile refugiaţilor”, care prezintă momente din viața refugiaților, așa cum au fost trăite de aceștia sau povestite de jurnaliști, actori, scriitori, asistenţi umanitari, care au cunoscut refugiaţi şi le-au aflat istoriile.

Aceste poveşti pot fi citite pe site-ul campaniei, de unde pot fi împărtăşite mai departe; pe acelaşi site, oricine a trecut prin experienţa de refugiat îşi poate spune povestea despre dezrădăcinare, curaj ori speranţă. Jurnalistul român Adelin Petrişor (cunoscut corespondent de război, care a relatat din Afghanistan, Irak, Liban, Israel, Algeria şi Albania) este unul dintre cei care spune o astfel de poveste, despre micuţa somaleză Ibo, pe care a întâlnit-o când aceasta avea doar şapte luni:

 

 

“Numele ei este Ibo. Este o micuţă somaleză care avea doar şapte luni când am întâlnit-o pentru prima dată, în martie 2011, când lucram în calitate de corespondent pentru TVR, pe tema Primăverii Arabe. Am fotografiat-o la un punct de trecere de la graniţa dintre Tunisia şi Libia. Tocmai sosise în Tunisia cu părinţii care înainte lucraseră în apropiere de Tripoli şi care acum fugeau de război. Am fotografiat-o chiar când se înregistrau pentru tabăra UNHCR din Shusha. Locul era plin de corturi albe şi era înţesat cu zeci de mii de oameni disperaţi care fugeau din zona conflictului. Mă întrebam de ce fel de viaţă va avea parte un bebeluş atât de mic într-o astfel de tabără. Şi încercam să mă conving că îi va fi cu siguranţă mai bine decât în Libia sfâşiată de război. Am crezut şi că Ibo era cea mai tânără refugiată din zonă. Dar după câteva zile, l-am întâlnit pe Marc, un bebeluş somalez în vârstă de patru luni…” (sursa şi foto)

 

UNHCR (Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiați) oferă protecție şi asistenţă persoanelor care fug din calea conflictelor şi a violenţei. În ultimii 60 de ani, UNHCR a ajutat zeci de milioane de oameni să obţină refugiu. Cu sprijinul nostru, al tuturor, şi mai multe persoane pot fi ajutate (detalii, aici). Despre campania “Poveştile refugiaţilor” puteţi citi mai multe şi pe contul de Facebook al UNHCR România.

 

Sursa şi foto: UNHCR

 

Puteţi citi şi:

Expaţi în România

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger