Referendumul pentru construcția unei centrale nucleare în Bulgaria, invalidat

1

Un referendum controversat pe tema construirii unei noi centrale nucleare în Bulgaria a fost invalidat din cauza prezenței scăzute la urne. Au votat aproximativ 20% dintre bulgari, în condițiile în care era nevoie de o prezență de minim 60%.

Referendumul a fost organizat la cererea socialiștilor din opoziție care vor ca guvernul de centru-dreapta să reconsidere decizia de a nu contrui centrala. Dacă rezultatele vor fi confirmate de numărătoarea oficială, parlamentul va dezbate subiectul, dar guvernul nu este obligat să construiască centrala de la Belene.

Guvernul de la Sofia a anunțat că spriijină alimentarea cu energie nucleară generată de centrala existentă la Kozloduy, dar nu are 10 miliarde de euro, necesari pentru construcția unei noi centrale la Belene.

Bulgaria a afost nevoită să închidă patru reactoare vechi de la Kozloduy ca o condiție pentru aderarea la Uniunea Europeană. Guvernul a înghețat planurile de construcție a centralei de la Belene anul trecut, când construcția era deja în desfășurare.

Socialiștii din Bulgaria susțin continuarea construcției, ei fiind cei care au încheiat un contract cu firma rusească de stat Atomstroyexport în 2008 pentru construcția centralei de pe malul Dunării.


Un comentariu

  1. Ma bucur pentru ca au esuat cu proiectul asta .iata ca se fac teste in korea asta ne mai lipsea in cea mai bogata zona agricola o centrala nucleara.sper sa nu se construiasca vreodata.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger