Croaţia a votat pentru interzicerea căsătoriei între persoane de acelaşi sex

0

În Croaţia a aavut loc ieri un referendum controversat, care a vizat interzicerea căsătoriei persoanelor de acelaşi sex, informează BBC. În urma votului dat de croaţi, constituţia ţării va defini căsătoria ca fiind uniunea dintre un bărbat şi o femeie;  astfel, căsătoriile între persoane de acelaşi sex sunt excluse.

 

 

Sute de susţinători ai drepturilor comunităţii LGBT au protestat sâmbătă în capitala ţării, Zagreb, împotriva unui vot care să accepte definirea constituţională a căsătoriei ca uniunea dintre un bărbat şi o femeie. Petiţia care a stat la baza iniţierii referendumului, propus de un grup catolic, a adunat peste 700.000 de semnături, iniţial. Întrebarea la care croaţii au fst chemaţi să răspundă era: „Sunteţi de acord că definirea căsătoriei este uniunea dintre un bărbat şi o femeie?”. Dacă votul majoritar va fi urma să fie „da”, constituţia Croaţiei va fi astfel amendată încât să interzică, practic, căsătoriile între persoane de acelaşi sex. Sondaje de opinie anterioare acestui referendum au arătat că oamenii înclinau să voteze „da” în proporţie de 59% şi „nu” – doar 31%.

Aproape 90% din populaţia de 4,4 milioane de persoane a Croaţiei este alcătuită din roman-catolici, iar Biserica Catolică a îndemnat la un vot în favoarea interzicerii căsătoriilor gay. Totodată, 104 membri ai parlamentului croat au susţinut propunerea care să interzică, în fapt, căsătoriile între persoane de acelaşi sex. Mai multe figuri publice importante ale ţării au făcut apel la populaţie, cerând un vot negativ, care să nu interzică aceste căsătorii – de altfel, şi grupuri pentru drepturile omului, şi reprezentanţi ai guvernului au luat aceeaşi poziţie. Premierul Zoran Milanovic a declarat că acest referendum ameninţă dreptul cetăţenilor la alegere liberă şi la fericire. Liderii opoziţiei croate, însă, susţin interdicţia propusă implicit de referendum.

Referendumul a fost organizat de parlamentul croat, la iniţiativa grupului catolic numit „In the Name of the Family”, care a adunat semnăturile necesare iniţierii acestei proceduri. Croaţia a devenit ţară membră a Uniunii Europene în luna iulie a acestui an (devenind al 28-lea membru), dar atitudinea populaţiei faţă de drepturile comunităţii LGBT se schimbă foarte încet. În Zagreb, la prima paradă gay din 2002, zeci de participanţi au fost bătuţi de extremişti, iar în prezent aceste eveniment au loc sub protecţie foarte strictă.

Votul de ieri a demonstrat că populaţia croată este de acord cu propunerea de interzicere a căsătoriilor între persoane de acelaşi sex: două treimi din cei care au votat au fost de acord ca, prin constituţia ţării, căsătoria să fie definită drept uniunea dintre un bărbat şi o femeie. Un purtător de cuvânt al guvernului croat a confirmat, pentru BBC, că, în urma acestui referendum, constituţia va trebui modificată ca atare.

 

Sursa şi foto: BBC

 

Puteţi citi şi:

Primul roman gay românesc

FOTO Cum arată lumea în stereotipuri

Vaticanul face un sondaj bisericesc global pe teme precum căsătoriile gay sau contracepţia


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger