Referendum anti-cianura la Baia Mare

6

Duminica, 25 iulie, cetatenii orasului Baia Mare au fot chemati la urne sa se pronunte asupra folosirii cianurilor pe raza Municipiului Baia Mare. Referendumul initiat de PNL si UDMR a urmarit sa implementeze rezolutia Parlamentului European, spun initiatorii votului popular. Chiar daca, potrivit unui consilier local, initiator al proiectului, mai mult de 95% dintre votanti s-au pronuntat impotriva tehnologiilor pe baza de cianura, prezenta slaba a invalidat rezultatul.

Cetatenii baimareni au trebuit sa raspunda la doua intrebari. Prima le-a cerut sa se exprime daca sunt sau nu de acord cu folosirea cianurii pe raza municipiului lor, in timp ce a doua era legata de extractia plumbului din zona aflata sub administratia municipiului.

Unul dintre initiatorii proiectului, consilierul local Cristian Niculescu Tigarlas, ne-a declarat ca prezenta slaba se datoreaza faptului ca oamenii si-au pierdut credinta in puterea lor de a schimba ceva prin vot.

Daca de vina pentru prezenta slaba a fost neincrederea cetatenilor in democratie, caldura, ploaia torentiala sau dezinteresul de a merge la inca un vot de duminica nu vom afla niciodata. Nice macar nu vom sti oficial cat la suta din cei peste 15.000 (12,6%) de cetateni au votat si cum s-au pronuntat.

Initiatorii nu s-au lasat descurajati si au incercat sa impuna in Consiliul Local o hotarare prin care sa se interzica tehnologiile bazate pe cianura in Baia Mare, insa doua partide au ales sa nu se prezinte la sedinta, asa ca nu a existat cvorum.

Foto: bettyx/flickr.com

Tags:6 comentarii

 1. Eu sunt un baiamrean. Unul dintre cei 12.67% fraieri (dupa standarde baimarene) care au fost la vot!
  Scriu randurile astea pentru un singur motiv. Pentru ca restul tarii sa stie adevarul. Presa – prin natura ei – nu isi permite sa meraga prea departe cu adevarul. O sa va explic mai jos.
  Scurta istorie. Baia Mare, pe vremea comunismului a fost un puternic oras minier. Cu o extrem de puternica poluare! Al doilea din tara, dupa Copsa Mica. Dupa revolutie multi ani problema a persistat. Statisticile OFICIALE arata ca biamarenii traiesc cu 10 ani (zece!) mai putin decat restul romanilor!
  Care e problema acum. O firma din Rusia doreste sa extraga aur din minereuri aurifere. Aceste minereuri vor fi aduse din Siberia in special, la Baia Mare. De ce? Pentru ca in Siberia, precum si in marea majoritate a tarilor europene acest procedeu (cianurarea) este interzis prin lege! Inclusiv in Siberia! Dar in Romania este permis. Locul unde se va face acesta extractie de aur prin cianurare este fosta fabrica de specialitate, in prezent in ruina. Unde anume? In intravialnul orasului, IN oras! La cateva sute de metri de noul mall care se va deschide in Baia Mare anul asta! (da, va avea si Cianura City mall!!!).
  Aceste minereuri, dupa extragerea aurului se vor depune in niste iazuri de decantare! Mai exista asemnea iazuri in zona Baii Mari. Unul dintre aceste iazuri a produs cea mai mare catastrofa ecologica din Europa in 2000 parca! Nu conteaza! Din aceste iazuri, la o temepratura de minim 27 de grade, cianura se evapora, In atmosfera. O parte din aceasta cianura va fi purtata de vant in Cianura City (sau Baia Mare, cum era cunoscut pe vremuri). Cum sa va explic voua? Un fel de Rosia Montana dar in oras!
  Ce s-a facut? Pentru a stopa aceasta investitie s-a organizat un referedum. Un astfel de referendum validat, reprezinta o arma legala puternica! In rest nu prea exista arme, caci in Romania cianurarea ESTE legala!
  Daca mergeti maine pe strada sa faceti un sondaj de opinie, in Baia Mare, toti se vor declara profund impotriva cianurarii! Inca vor afisa niste mutre inocente, de victime si isi vor plange cu lacrimi de sange viitorul lor si al copiilor lor in Cianura City.
  Dar la referendum s-au prezentat… 12.67%. Veti citi multe explicatii! Dragii mei, pe baimareni nu i-au interesat!
  Cand m-am dus la vot, am fost singurul votant! Langa sectia de vot, era o terasa! Era full de oamenii, de baimareni deja beti! In drum spre casa, m-am uitat mai atent! Toiate terasele erau deja pline, oamenii mare parte erau deja beti! Bulevardele pline! Dar la votare nimeni! Cu toata raspunderea afirma ca extrem de multi dintre baimareni (daca nu cumva peste jumatate) sunt niste alcoolici degradati! Asta e unul dintre motive. Sunt prea degradati de alcool ca sa realizeze importanta istorica a acestui referendum. Alt motiv, tine de putoare si comoditate! Putoare crasa! Cunosc persoane care initial vroriau sa merga la vot, dar le-a fost lene! Pur si simplu! Un al treile motiv este ca realmente NU ii intereseaza pe unii. Nu ma intrebati de ce, ca nu-s psihiatru! Si ultimul motiv este ca foarte multi dintre baimareni – in degradarea lor alcoolica – desi au vazut bennere, afise clare, pur si simplu nu au realizat ca este referendum! Pare greu de crezut, dar asa este! Oamenii degradati de alcool nu mai gandesc normal, nu mai “compileaza” multe lucruri evidente!
  Deci dragii meu! Deceniile ce vin veti auzi multe grozavii despre cianurare in Cianura City (sau Baia Mare, daca preferati denumirea veche). Dar intotdeauna, intodeauna sa fiti absolut siguri de un lucru: BAIMARENII AU ALES CIANURA!!!!!!! Putea usor sa mearga la vot, inainte de a merge la crasmna sau inainte de a se imbata acasa, dar AU ALES SA NU MEARGA! Desi e vorba despre viata lor si a copiilor lor!!!! Dar in degradarea lor – baimarenii au ales sa nu mearga!
  Dar atentie! Baimarenii sunt extrem de mandrii! Am vazut postari ieri pe forum de genul “eu n-am fost prost sa merg la referendumul asta penibil”. Chiar asa mai scriu destui! Iar daca sunteti cumva bucurestean, sa stiti ca in ochii unui baiamarean, nu sunteti decat o jigodie de mitic! Asa-s baimarenii. Niste gunoaie cu coada extrem de sus!
  Citeam un comentariu mai sus, care intreaba care au fost cele 2 partide care nu s-au prezentat la votul de consiliu local. Raspund eu aici: NU conteaza! La aceasta problema, clasa politica locala a fost muuuuult peste populatie! Baimarenii pur si simplu NU merita acesti politicieni, sunt prea buni pentru ei! Deci dragul meu, NU conteaza care partid nu s-a prezentat la nu stiu ce vot! Baimarenii nu s-au rpezentat la vot! 12.67% Voi va dati seama?
  Eu personal in maxim 2-3 ma car din Cianura City! Chiar nu merita sa-mi cresc copiii in aburi de cianura si alcool!

  • totbaimaream on

   [admin]
   cianura sau fara cianura S-A ORGANIZAT PROST REFEREDUMUL .cred ca 50% (aiaci ai dreptate) HABAR NU AU AVUT DE REFERENDUM !
   nu s-a facut nicio reclama,nu afost afisat nicari in marile magazine din oras,nu a fost nici un poster in marile intersectii !
   circul si tot felul de evenimente din oras AU FOST ANUNTATE DIN MASINI CU MEGAFON ! de referendum nu s-a auzit numic,ici colo cate un afis mic !
   ar trebui sa-ti ceri scuze cetatenilor orasului !
   PACAT CA TE TINEM INTRE NOI !
   daca ai curaj,arata-te ! ai simtul raspunderii,nu te ascunde in spatele anonimatului !

   • Nu de simtul raspunderii am eu nevoie acum, ci de simtul realitatii! Care simt al realitatii imi spune pregnant sa ma car din Cianura City!
    Si cu aceasta vom fi toti multumiti! Eu ca imi salvez familia si pe mine de cianura voastra iubita si dorita, iar voi veti fi multumiti ca nu “ma mai timeti intre voi”. Desi, daca e sa ma gandesc bine, eu muncesc, platesc impozite si eu tin pe cativa alcoolici baimareni in spate, cu ajutoarele lor sociale cu tot!


 2. CE permite folosirea cianurii în minerit
  6 Iulie 2010
  CE permite folosirea cianurii în minerit
  Comisarul European pentru Mediu, Janez Potočnik (Foto: AP)Comisarul European pentru Mediu, Janez Potočnik (Foto: AP)
  vezi articol E-MAIL PRINT RSS SHARE[ x ] Inchide
  LinkedinDiggFacebookMixxMySpaceYahoo! Buzz

  MĂRIME TEXTde RL ONLINE 556 VIZUALIZARI | COMENTARII 0

  Interzicerea totală a cianurii în minerit nu este justificată din punctul de vedere al mediului şi sănătăţii, spune Comisarul European pentru Mediu, Janez Potočnik. Declaraţia sa este un răspuns la o rezoluţie a Parlamentului European, prin care se cerea acest lucru.

  Legislaţia în domeniu este deja foarte strictă, a precizat Potočnik, citat de un comunicat al Asociaţiei Europene a Industriilor Miniere, Euromines.

  “Valorile limită pentru stocarea cianurii, sunt printre cele mai stricte cu putinţă, iar în practică aceasta presupune o etapă de neutralizare a cianurii înainte de stocare,” a precizat comisarul.

  În plus
  , interzicerea tehnologiilor pe bază de cianură ar duce şi la închiderea minelor existente, care îşi desfăşoară activitatea în siguranţă. “Aceasta ar fi în detrimentul locurilor de munca, fără a aduce o valoare adaugată pentru mediu şi sănătate,” consideră Potočnik.

  Parlamentul European a adoptat la 5 mai, o rezoluţie prin care cere interzicerea totală a tehnologiilor pe bază de cianură în minerit pe teritoriul Uniunii Europene. Printre iniţatori se află şi europarlamentarul român Renat Weber (ALDE).

  Aceste tehnologii sunt folosite cu precădere în extracţia aurului, iar mine care folosesc cianura operează în mai multe ţări europene. În 2009, Suedia, Finlanda şi Turcia au fost cei mai mari producători de aur din Europa.

  De asemenea, în multe ţări europene există proiecte noi de mine de aur – Bulgaria, Franţa, Finlanda, Grecia, Irlanda, Portugalia, România, Slovacia, Spania, Suedia şi Marea Britanie. În total, sectorul minelor de aur din Europa asigură 16.000 de locuri de muncă, directe
  şi indirecte, potrivit Euromines.

  În urmă cu 10 ani, râul Tisa a fost poluat grav după o scurgere de apă cu cianură de la fosta mină Aurul din Baia Mare.

  Se stie foarte bine ca cianurile sedescompun natural si ca , de exemplu, urme alte ZyklonB nu s-au gasit ,acesta descompunadu-se total.
  Asa numita lupta anticianura este una economica , manipulata de cei interesati folosind oameni ca antepostitorul meu care iau din zbor informatii si cred cu tarie in ele…
  Adevarul…Trebuie mai intai sa deslusesti interesele celor implicati si deduci totul, nu trebuie sa citesti ziare si articole platite …Interesul poarta fesul. Restul e demagogie, chiar si “ecologica” .

 3. Bineinteles, daca e sa incepem cu inceputul, lupta impotriva cianurii in Baia Mare, este una clar politica si, daca e s-o spunem p’a dreapta, impotriva populatiei. Oare ce este mai bine, intr-o comunitate mica, asa cum este oraselul acesta, pe care “unii” il insulta la inceputul acestui blog, deci ce este mai bine pentru noi, sa traim in saracie, fara locuri de munca, cu 10 ani mai mult, sau sa existe locuri de munca, si sa traim decent atata cat ne este dat? Si apoi, cine sunt cei care spun ca baimarenii traiesc cu 10 ani mai putin? Nu credeti toate prostiile scrise de asa zisii “specialisti” peste tot pe net!
  Este foarte bine ca ridicam in slavi Mall-urile care se construiesc, si hai sa protejam ceea ce reprezinta, nu? (ultima fraza a fost puternic ironica) Si de ce sa nu condamnam orice incercare de a dezvolta o industrie in Baia Mare? De ce unii privesc totul avand ochelari de cal si vad doar ce ii intereseaza? Daca ai un loc de munca sigur si caldut, nu inseamna ca nu trebuie sa ne intereseze daca cei din jurul nostru se chinuiesc sa gaseasca unul si nu vor avea nici o sansa pentru ca noua nu ne place cum se lucreaza cu resursele noastre naturale!!
  Ma adresez acum “baimareanului” care a postat al doilea comentariu: daca esti atat de pornit impotriva acestui oras si impotriva baimarenilor pe care ii insulti in felul in care o faci, asculta aici si cara-te acum din Baia Mare, nu in 2-3 ani, cu tot cu copii, pentru ca o sa-i cresti sa fie ca tine si, in numele catorva baimareni pe care ii cunosc, iti tranmit ca NU MERITI SA TRAIESTI AICI! Esti nedemn, vulgar si imi pare rau ca iti permiti sa te numesti om, dupa felul in care iti permiti sa vorbesti despre concetatenii tai!
  Dar, ca sa revenim la referendum, pe langa faptul ca telul lui lasa mult de dorit, cei ce l-au organizat sunt neprofesionisti – am fost oprita pe strada de o tanara care impartea fluturasi si am provocat-o la discutie pe aceasta tema. Singurul raspuns pe care a putut sa il dea a fost – “Nu stiu si nu ma intereseaza. Eu impart numa’ astia” . Deci, catre cei ce au organizat o astfel de actiune: Alegeti-va oamenii care va reprezinta dintre cei care au mers macar cativa ani la scoala si sunt in stare sa scoata cateva propozitii legate de “produsul” pe care il promoveaza.

  In alta ordine de idei, sper din tot sufletul ca cei 88 % dintre baimareni, care nu s-au prezentat sa voteze o idee pe care eu o consider ridicola, sunt cei ce ar fi votat pentru aducerea in Baia Mare a industriei, oricare ar fi aceasta. Nu dorim sa ajungem un oras de “cumparatori” – construim magazine si ne ingropam in biserici….ce facem? ne rugam sa ne dea “cineva” bani ca sa mergem la Mall, pentru ca nu avem locuri de munca?

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger