Reducerea cu 30% a emisiilor cu efect de sera ar putea stimula sanatatea europeana

0

Daca Uniunea Europeana ar urca procentul cu care vrea sa reduca emisiile de gaze cu efect de sera pana in 2020 de la 20% la 30% ar economisi zeci de miliarde de euro in domeniul sanatatii publice, arata un raport lansat recent de doua organizatii nonguvernamentale. Decizia ar putea duce la imbunatatirea calitatii aerului si, prin diminuarea smogului si a altor fenomene nocive cauzate de combustibilii fosili, ar putea duce la reducerea afectiunilor cardiace si respiratorii.

Uniunea Europeana s-a angajat sa reduca pana in 2020 emisiile de gaze cu efect de sera – cum ar fi dioxidul de carbon – cu 20%  fata de nivelul anului 1990, cu precizarea ca ar ridica procentul la 30% daca tarile industrializate cu cele mai mari emisii ar fi de acord. Nimeni nu a acceptat oferta pana acum, scrie AFP, iar activistii de mediu din UE preseaza acum blocul de 27 de state membre sa adopte aceste procent. Un raport comandat de organizatiile Health Care Without Harm si Health and Environment Alliance sustine ca o reducere cu 30% a emisiilor ar insemna economii anuale cuprinse intre 10 si 30 de miliarde de euro pana in 2020 in domeniul sanatatii publice.

Asta ar insemna acoperirea a aproape doua treimi din costurile estimate de Comisia Europeana pentru atingerea tintei de 30%. Beneficiile ar include si evitarea a trei milioane de zile de munca pierdute anual din cauza afectiunilor cardiace si respiratorii prin intermediul concediilor medicale, precum si a 3.776 de spitalizari si a 1,2 milioane de zile de folosire a medicatiei pentru bolile respiratorii. Calculele sunt bazate pe cifre oficiale furnizate de UE pentru trei tipuri de poluanti – particule fine, oxid de azot si dioxid de sulf –, la care se adauga date privind mortalitea, bolile si absenteismul de la locul de munca.

Foto: Flickr/Pink Sherbet Photography

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger