Record pentru cel mai puternic cutremur provocat de om, prin fracking

0

În urma unei anchete care a durat trei luni, a reieșit că seismul de 4,6 grade care a avut loc în august 2015 la situl de exploatare al companiei Progress Energy, din provincia canadiană British Columbia, este cel mai mare cutremur provocat vreodată de om, prin fracturare hidraulică. Fracturarea hidraulică – denumită și fracking – este procesul de injectare a unor lichide la presiune foarte ridicată, în subsol, pentru a deschide fisurile deja existente și a extrage gaze sau petrol.

După accident, compania a sistat temporar lucrările, iar seismologii de la Natural Resources Canada s-au parteneriat cu cei de la Comisia pentru Petrol și Gaze, investigând cutremurul înregistrat vara trecută, al cărui epicentru a fost la doar trei kilometri de situl de exploatare al Progress Energy. Potrivit afirmațiilor de pe site-ul companiei, acest tip de exploatare poate provoca activitate micro-seismică în subsol și rareori la suprafață, iar de aceea nu prezintă niciun risc pentru mediu și pentru siguranța publică.

Locuitorii din zonă spun însă că au simțit cutremurul, descris de un specialist canadian ca fiind ”semnificativ”. Acest fenomen, cunoscut sub numele de ”seismicitate indusă” este asociat, printre altele, fracking-ului, procedură care a determinat cutremure de diferite magnitudini în Marea Britanie, SUA și Canada. Între august 2013 și noiembrie 2014, s-au înregistrat circa 230 de evenimente seismice în regiunea Montney, o localitate canadiană în subsolul căreia se află zăcăminte importante de gaze naturale. Dintre acestea, 11 s-au simțit și la suprafața terestră.

Exploatările de subsol au intensificat fără precedent și activitatea seismică din Oklahoma, unde în 2014 au avut loc 585 de cutremure, iar anul trecut, 842 – un număr de cutremure echivalent unui mileniu, concentrat în doar doi ani. Săptămâna trecută, în regiunea rurală din Oklahoma au avut loc două cutremure de peste 4 grade pe scara Richter, în zona unui important sit de extragere a gazelor naturale și a petrolului. Seismologii avertizează că aceasta ar putea fi doar ”avanpremiera” unui mare cutremur ce ar putea afecta regiunea, al cărei subsol este masiv afectat de exploatările ultimilor ani.

Printre cele mai mari cutremure provocate de-a lungul timpului de oameni, se numără cutremurul de 6,3 grade înregistrat în 1967, în Maharashatra, India, soldat cu 180 de morți și 1.500 de răniți. Seismul a fost provocat în urma lucrărilor de creare a unui mare lac artificial, la fel ca și cutremurul de 6,1 grade provocat în 1975 în Oroville, California. De asemenea, în 2008, în provincia chineză Sichuan, a avut loc un cutremur cu un bilanț de 68.000 de morți, cauzat, după câte sugerează experții, de contrucția Barajului Zipingpu. În 2011, un cutremur de 5,6 grade a făcut pagube importante în Oklahoma, la 20 de ani după injectarea unor ape reziduale în formațiuni geologice poroase. Specialiștii spun că acesta este cel mai mare cutremur provocat vreodată de injectarea apelor reziduale, rezultate în urma a diferite exploatări.

Sursa: AHTribune


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger