Record negativ pentru 2011 la capturi de fildeş

0

 

Anul 2011 a însemnat o captură de colţi de elefant mai mare decât în orice an din 1989 încoace, de când comerţul cu fildeş a fost interzis, a anunţat recent grupul Traffic, de monitorizare a vieţii sălbatice. 23 de tone de fildeş au fost confiscate de la braconieri, cifră care înseamnă moartea a cel puţin 2.500 de elefanţi.

 

Pentru salvarea elefanţilor de la extincţie, comerţul cu fildeş a fost interzis în 1989, dar braconajul a continuat să facă victime. 2011 a fost un an „oribil” pentru aceste mamifere, au spus reprezentanţii Traffic. Cererea pentru fildeş există în special în Asia, unde diverse obiecte decorative sunt realizate din această materie primă. Acest fapt susţine braconajul şi comerţul ilegal cu colţii de fildeş. „Cantităţile mari de fildeş descoperite în 2011 la braconieri sau în tentative ilegale de comercializare arată că şi cererea în Asia este în creştere, iar, din păcate, la fel este şi ingeniozitatea criminală a grupărilor care fac trafic”, au declarat reprezentanţii grupului citat.

Cele mai multe transporturi ilegale de fildeş african ajung în China sau Thailanda, potrivit datelor Traffic. În 2011, cel puţin 13 astfel de transporturi au fost interceptate, însemnând peste 23 de tone de fildeş, în vreme ce în 2010 au fost doar şase asemenea transporturi, însumând zece tone de colţi. „În 23 de ani de monitorizare a acestui fenomen, 2011 a fost cel mai rău an din acest punct de vedere”, a conchis Tom Milliken, expert în elefanţi al grupului. Rutele pe care se desfăşoară traficul sunt în continuă schimbare, ceea ce denotă eforturile traficanţilor de a scăpa de orice posibilă detectare, mai spun reprezentanţii grupului.

Cea mai recentă captură a autorităţilor din Malaezia (ţară de tranzit pentru rutele de trafic ilegal) a însemnat fildeş în valoare de 1,3 milioane de dolari, care se îndrepta spre Cambodgia. Colţii erau ascunşi în containere cu obiecte tradiţionale africane lucrate manual din Kenya. În ciuda capturilor impresionante, prea puţine arestări au fost efectuate, consideră Traffic: practic, cei arestaţi sunt transportatorii şi nu braconierii care omoară elefanţii sau coordonatorii operaţiunilor.

 

Sursa: BBC News

Foto: Elephant Ivory Project

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger