Record mondial în producția de orez și cartofi din India. Fără OMG-uri, fără chimicale

2

Într-un sat din cel mai sărac stat al Indiei, Bihar, agricultorii produc cantități uriașe de orez și cartofi fără să folosească OMG-uri sau ierbicide, scrie The Guardian. Publicația britanică prezintă cazul unui țăran care a reușit să obțină anul trecut 22,4 tone de orez de pe un singur hectar de pământ, folosind doar bălegar, un record mondial care întrece atât eforturile Institutului de Cercetare a Orezului din Filipine, cât și pe cele ale marilor companii europene producătoare de semințe și OMG-uri.

 

Flickr/PrityaBooks

 

Orezul e aliment de bază pentru mai bine de jumătate din populația de 7 miliarde de oameni a lumii, iar succesul țăranilor de subzistență din Bihar ar putea pune în umbră promisiunile salvatoare ale unor companii ca Monsanto. Sumant Kumar, agricultorul mai sus amintit, nu e singurul din comunitatea sa care a obținut cantități uriașe de orez de pe o suprafață mică de pământ. Atât prietenii, cât și rivalii săi din satul Darveshpura, statul Bihar, au urcat peste 17 tone, în timp ce alții spun că și-au dublat volumul recoltelor după ani de zile fără mâncare.

Universitățile agricole din statul Bihar nu i-a crezut la început, când le-au fost prezentate rezultatele țăranilor, iar cercetători de top din domeniul orezului i-a suspectat de înșelăciune. Recordul a fost confirmat abia când mai-marele agriculturii din statul cu pricina, el însuși cultivator de orez, le-a vizitat satul și a verificat recolta lui Sumant, după care ministrul-șef din Bihar a răsplătit Darveshpura cu electricitate, o bancă și un pod din beton.

Șase luni mai târziu, prietenul lui Sumant, Nitish, a doborât recordul mondial la producția de cartofi, la scurt timp după ce Ravindra Kumar, un mic agricultor dintr-un sat învecinat, îl doborâse pe cel indian în producția de grâu. Darveshpura a început să fie cunoscut drept “un sat-minune”, iar districtul Nalanda, din care face parte, a devenit celebru. Echipe de oameni de știință, grupuri de dezvoltare, fermieri, funcționari de stat și politicieni au vizitat zona pentru a-i descoperi secretul. Testele realizate pe solul din regiune au arătat că acesta e bogat în silicon, însă nu asta ar fi favorizat super-recoltele, ci o metodă de cultivare numită sistemul de intensificare a orezului. Metoda respectivă a sporit recoltele de grâu, cartofi, trestie de zahăr, batat, usturoi sau vinete și este considerată una dintre cele mai mari dezvoltări din ultimii 50 de ani pentru cei 500 de milioane de mici agricultori ai lumii și pentru cele două miliarde de oameni care depind de munca acestora.

În loc să planteze răsaduri de trei săptămâni în grupuri de câte trei sau patru pe câmpuri saturate cu apă, cum fac în mod tradițional majoritatea agricultorilor lumii, țăranii din Darveshpura cresc doar jumătate din răsadurile folosite prin metoda tradițională și le plantează pe câmp, unul câte unul, când sunt mult mai tineri. În plus, le așează în formă de rețea, lăsând un spațiu de 25 cm între ele, mențin solul mult mai uscat și smulg cu atenție buruienile din jurul plantelor pentru ca rădăcinile lor să poată respira. Agricultorii folosesc mai puține semințe, mai puțină apă și mai puține chimicale, însă produc mai mult fără nevoia unor investiții adiționale atunci când apelează la sistemul de intensificare a orezului – metodă introdusă în sute de sate indiene în ultimii trei ani și bazată pe premisa “mai puțin înseamnă mai mult”. Citiți întreaga poveste despre revoluția agricolă a Indiei pe The Guardian.

 

Puteți citi și:

Țăranii alternativi care pot hrăni lumea

Agricultura Europeană: A venit momentul Revoluției

Semințele tradiționale: Invenția naturii, ilegală în România


2 comentarii

  1. Pingback: Revoluția balegii de bou. Mai mult (record mondial) din mai puțin « voxpublica | Platforma de comentarii, bloguri si opinii REALITATEA.NET

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger