Record în fizica particulelor: Antimateria a fost captată pentru 16 minute

1

Antimateria, un tip de materie foarte rar în Univers, a fost prinsă la ananghie recent preţ de 16 minute, ceea ce înseamnă o eternitate în lumea fizicii particulelor. Cu toate acestea, oamenii de ştiinţă care izolează atomi de hidrogen (sau de antimaterie) la CERN, în Geneva, spun că această practică de captare a particulelor exotice a devenit atât de obişnuită, încât se aşteaptă să înceapă în curând experimentele pe această substanţă rară pitită prin Univers.

Antimateria este o imagine în oglindă a materiei, scrie publicaţia Livescience. Pentru fiecare particulă de materie (un atom de hidrogen, de exemplu), există o particulă de antimaterie pereche (un atom de anihidrogen, în acest caz), cu aceeaşi masă, dar cu sarcină electrică opusă. Izolarea antimateriei este o operaţiune dificile, pentru că atunci când intră în contact cu materia, cele două se anihilează reciproc. În aceste condiţii, un recipient adecvat pentru antimaterie nu poate fi confecţionat din materie obişnuită, ci cu ajutorul câmpurilor magnetice. În cadrul proiectului ALPHA de la CERN, cercetătorii au captat antihidrogenul amestecând antiprotoni cu pozitroni într-o cameră de ventilare, unde aceştia se combină pentru a forma atomi de antihidrogen. După ce au izolat antimateria într-un recipient magnetic, oamenii de ştiinţă au detectat atomii captaţi oprind câmpul magnetic şi permiţându-le particulelor de antimaterie şi materie să se anihileze între ele, ceea ce crează o descărcare luminoasă.

Echipa a reuşit să izoleze recent 112 antiatomi timp de 16 minute şi 40 de secunde, un nou record. De la începutul proiectului, cercetătorii au prins în cursă 309 de atomi de antihidrogen prin modalităţi diferite. Până în 2012, echipa speră să dezvolte o nouă cursă pe bază de laser care să permită experimente spectroscopice pe antiatomi şi, în consecinţă, o mai bună înţelegere a proprietăţilor antimateriei. Şi, posibil, un răspuns la o mare întrebare: de ce există doar materie obişnuită în Univers? Oamenii de ştiinţă cred că la Bing Bang antimateria şi materia au fost produse în cantităţi egale, însă astăzi nu există nici o dovadă a unor galaxii formate din antimaterie, care, cum scriam mai sus, este o prezenţă rară în Univers.

Sursa: Livescience

Foto: Flickr/Tofu VerdeUn comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger