Record de scufundare la mare adâncime, realizat de China

0

Un submersibil chinez cu trei persoane la bord a realizat un nou record de scufundare la mare adâncime, cu patru zile în urmă: aparatul a coborât la 6.963 de metri în Oceanul Pacific. Evenimentul pune submersibilul botezat Jiaolong în capul listei vehiculelor capabile să transporte oameni în siguranţă în adâncurile oceanului, de aici şi titulatura de record, înregistrată de această acţiune.

 

 

Practic, China este, în prezent, singura ţară care deţine un aparat care poate duce mai mulţi oameni la peste 6.500 de metri sub apă. Numele submersibilului vine de la un dragon al mării, din mitologia chineză. Scufundarea aparatului a durat zece ore şi s-a petrecut în regiunea Gropii Marianelor. Aparatul a stat 3 ore pe fundul oceanului şi a colectat mostre geologice şi biologice. Este a treia incursiune de acest tip din ultimii 50 de ani, având două precendente faimoase: cel de acum 50 de ani, cu uriaşul de metal Trieste (care a ajuns în cel mai adânc loc de pe Pământ, Challenger Deep) şi cel din acest an, marca James Cameron (regizorul filmelor „Titanic” şi „Avatar”, printre altele), care a mers tot în Challenger Deep cu un aparat la a cărui construcţie a contribuit şi el.

 

Echipajul submersibilului

 

Titlul anterior pentru vehicul capabil de scufundare la mare adâncime cu echipaj era deţinut de Japonia, acum a revenit Chinei. SUA vin din urmă, încercând să ajungă şi ele la 7.000 de metri adâncime cu Alvin, singurul aparat deţinut de americani capabil de scufundări de acest tip (dar încă nu este sigur când va avea loc următoarea tentativă). Presa din China a dezvăluit că Jiaolong şi echipajul său vor încerca să atingă limita de 7.000 de metri în aceste zile.

 

Sursa: Our Amazing Planet

Foto: Whatsonshenzhen.com


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger