Recifele de corali ar putea să dispară până la sfârșitul secolului

0

Un om de știință ONU afirmă că recifele de corali vor dispărea, cel mai probabil, până la sfârșitul acestui secol. Astfel, ele vor fi primele ecosisteme complete distruse de activitatea umană în mod direct responsabil.

 

Profesorul Peter Sale vorbește despre această premieră negativă pentru umanitate în cartea sa recent publicată ”Our Dying Planet” (Planeta noastră muribundă). ”Extincția completă a unui întreg ecosistem va fi o premieră pentru umanitate, la capitolul realizări”, a subliniat cu ironie amară autorul lucrării. El este coordonatorul unei echipe de studiu ce reunește specialiști de la universități din țări ONU pentru a analiza schimbările de mediu. Potrivit studiilor sale, dispariția recifelor este cauzată în mod direct de schimbarea climei la nivel global și de creșterea nivelului de aciditate din oceane, de pescuitul în exces, poluare și dezvoltarea urbană la țărm.

”Noi singuri creăm o situația în care organismele care compun recife de corali devin atât de compromise, încât multe din ele vor dispărea și cele care vor rămâne vor fi din ce în ce mai rare”, a constatat Sale. Potrivit acestuia, folosirea combustibililor fosili, emisiile de carbon rezultate din aceasta sunt cauza principală a declinului recifelor de corali. Schimbările climatice au crescut temperatura apelor de suprafață ale oceanelor; faptul că oceanele absorb tot mai mult dioxid de carbon din atmosferă a dus la creșterea acidității acestora, astfel că organismele marine găsesc din ce în ce mai greu mineralele de care au nevoie.

Nu doar activitatea umană afectează existența minunatelor recife, ci și dezastrele naturale – cutremure, uragane etc. Concluzia aparține unui studiu publicat de revista Ecology la începutul lunii septembrie, care a analizat efectele cutremurului din mai 2009 asupra zonei Caraibe. Dar într-un top ”negru” al activităților cu cel mai puternic efect se situează, fără dubii, cele umane. Singura speranță a oamenilor de știință se află în date din trecut, care arată că au mai existat perioade de absență a recifelor de corali: astfel, este posibil ca, totuși, să supraviețuiască efectelor distructive ale activității umane.

 

Sursa: ENN / Arkive.org

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger