Reciclatorii care cutreieră străzile orașelor înarmați cu cărucioare în care adună bucăți de hârtie sau sticle goale pentru a le revinde fac parte dintr-o fraternitate globală a „culegătorilor” de deșeuri care cer tot mai insistent recunoaștere internațională pentru contribuția lor la protecția mediului.
„Ne aflăm în prima parte a lanțului; noi suntem soluția pentru managementul deșeurilor”, spune Ezequiel Estay, liderul Mișcării naționale a reciclatorilor din Chile, citat de Tree Hugger. „Mai întâi trebuie prevenită producerea gunoaielor, apoi intervin reducerea și reciclarea și, în sfârșit, distrugerea lor”. Estay și alți membri ai Rețelei latino-americane a reciclatorilor au călătorit până în Cancun, Mexic, unde are loc conferința ONU pe schimbări climatice, pentru a-și exprima îngrijorarea față de stimulentele acordate țărilor în curs de dezvoltare pentru a construi incineratorare și a capta gaze cu efect de seră în preajma gropilor de gunoi în loc să dea de lucru celor 15 milioane de reciclatori stradali estimați.
„Nu există politici publice care să recunoască contribuțiile sociale și de mediu ale reciclatorilor”, s-a pronunțat și Silvio Ruiz, de la Asociația națională a reciclatorilor din Columbia. Grupurile reciclatorilor au citat un raport ONU prezentat la Cancun în care se scria că reciclarea vine pe locul doi după prevenirea deșeurilor în asigurarea „celor mai mari beneficii climatice în comparație cu alte abordări de management al deșeurilor”.
În Turcia, Ali Medillioglu, care conduce la rândul său o asociație a reciclatorilor, duce o luptă similară pentru a câștiga recunoaștere și drepturi pentru cei care adună deșeuri și care lucrează cât e ziua de mare pentru a câștiga între 50 și 100 de lire turcești (în jur de 35-75 de dolari). În condițiile în care o politică oficială a reciclării se lasă așteptată, Turcia și multe alte țări pot avea de câștigat urmând exemplul programului de training Entity Green din Amman, Iordania, care încearcă să sporească oportunitățile de angajare și marja de profit pentru reciclatori și să creeze piețe noi pentru materialele reciclabile.
Foto: Reciclare informală în Africa de SUD/EPA