Reciclarea, arma secretă a supereroilor Omuleţii Verzi

6

Unde ai aruncat ultima dată becurile care s-au ars? Ai separat deşeurile? Ai dus bateriile uzate la centrele speciale? Când ai reciclat ultima oară hârtia? Pregăteşte-ţi din timp răspunsurile pentru că oricând poţi da nas în nas cu Omuleţii Verzi, care te vor trage de urechi dacă nu protejejezi mediul. Dar le trece repede supărarea pentru că sunt prietenoşi şi te vor îndruma să fii un locuitor al planetei mai puţin poluator.

de Roxana Bucată

Omuleţii Verzi sunt patru “marţieni” care promovează un stil de viaţă prietenos cu mediul, care transmit mesaje ecologice oamenilor şi companiilor dornice de o schimbare în “verde”. Proiectul “Omuleţii Verzi” a fost demarat de Recolamp, organizaţia specializată în gestionarea reciclării surselor de lumină, în cadrul campaniei Ziua Verde în 2008. De atunci, omuleţii promovează reciclarea şi colectare selectivă. “Pentru a evita panta monştrilor şi a mesajelor negative despre “sfârşitul lumii” dacă nu protejăm mediul ci, din contră, dorind să comunicăm constructiv şi să încurajăm oamenii să devină conştienţi cu privire la necesitatea de a avea un comportament responsabil faţă de natură, Recolamp i-a inventat pe Omuleţii Verzi”, spune Roxana Sunica, directorul de marketing al Recolamp.

Omuleţii Verzi se luptă cu lipsa de informare cu privire la necesitatea reciclării, infractructura săracă – mijloace puţine pe care oamenii le au la dispoziţie pentru a colecta selectiv, dar şi cu lipsa de interes şi dorinţa de a face ceva. Ca orice eroi, ei triumfează şi reuşesc cu fiecare ocazie să mai câştige de partea mediului alţi oameni şi alte companii care încep să colecteze selectiv şi să recicleze. Rezultatele lor concrete se măsoară în peste 250 de Colţuri Verzi, locuri special amenajate unde se pot aduce deşeurile din echipamente electrice şi electrocasnice (DEEE), în tone de deşeuri colectate de-a lungul timpului, în peste 3.500 de companii din România care predau acum becurile arse, dar şi în mii de prieteni care le scriu şi care îi invită la evenimente de mediu, festivaluri, concerte şi alte ocazii.

Dacă nu te nimereşti pe la un eveniment unde sunt invitaţi Omuleţii Verzi, poţi afla ce poţi face cu deşeurile care mai pot fi folosite sau unde să le arunci pe cele care nu mai au nicio utilitate de pe blogul celor patru eroi verzi. „În fiecare săptămână, Omuleţii publică materiale cu sfaturi, exemple, poveşti de succes despre reciclare. Ei încearcă să prezinte cât mai multe variante de a refolosi obiecte pe care suntem tentaţi să le aruncăm la gunoi. Ceea ce şi-au propus Omuleţii şi, implicit, Recolamp, este să elimine cât mai mult ‘coşul de gunoi’ ca destinaţie finală a deşeurilor ce pot fi încă utilizate, altfel decât în scopul pentru care au fost create. Iar dacă nu avem timp sau simţ artistic să transformăm deşeurile în altceva, tot putem contribui la protejarea resurselor şi a mediului înconjurător, prin predarea lor la centrele de reciclare. Omuleţii Verzi ne amintesc mereu de Colţul Verde şi de faptul că odată ajunse aici, deşeurile vor fi gestionate corespunzator. Pe www.coltverde.ro găseşti cel mai apropiat punct de colectare de casa ta”, ne spune Roxana Sunica.

Copiii sunt cei mai fascinaţi de Omuleţii Verzi. După ce se lămuresc că nu sunt nişte închipuiri, cei mici râd, îi îmbrăţişează şi se joacă împreună cu Omuleţii Verzi. În orice caz, ei sunt o apariţie inedită pentru oamenii de toate vârstele, care vor să-şi facă poze cu ei şi îşi amintesc că i-au văzut, poate, în videclipurile de la SISTEM. Între două poze, oamenii pot afla de la Omuleţii Verzi că DEEE-urile sunt de 10 ori mai nocive decât deşeurile menajere, un tub catodic al unui televizor poate polua 50 de metri pătraţi de sol pe o perioadă de 30 de ani, mercurul dintr-o baterie de ceas poate infesta 500 de litri de apă pentru o perioadă de 50 de ani sau că trendul ascendent de achiziţionare de echipamente electrice va duce la o dublare a acestor deşeuri în următorii 12 ani în România.

Omuleţii Verzi vor invada în acest an birourile din Bucureşti instruind angajaţii companiilor să colecteze selectiv. Împreună cu organizaţia Ecoteca, eroii verzi vor implementa conceptul de “reciclare la birou” propunând companiilor să construiască un sistem logistic colectare a deşeurilor pe şapte categorii: hârtie şi carton, plastic, metal, baterii, echipamente electrice, becuri şi sticlă.

Foto: Recolamp

Citiţi şi:

7 metode simple şi puţin ştiute pentru economisirea banilor la iluminatul casei

O familie din Marea Britanie a strâns o singură pungă de deşeuri în tot anul trecut

Kenya a interzis pungile de plastic

Tags:



6 comentarii

    • Mi se pare super tare ideea! Nu cred ca este nimic ridicol in a incerca sa transmiti un mesaj eco intr-un mod neconventional 🙂 mai degraba cred ca are un impact mai mare. Odata ce ii intalnesti cu siguranta nu ii uiti prea curand. O abordare originala, felicitari Omuletii Verzi! 🙂

  1. Omuletii sunt COOL. au venit la noi la birou si ne-au luminat ziua cu glumele lor, cu tot ce au facut si clar ne-a ramas in cap ca e simplu sa fim verzi si noi, facan mici schimbari in viata de zi cu zi.
    e atat de simplu sa reciclezi 🙂

    Nouan e sunt tare dragi Omuletii 🙂

  2. Pingback: Tesla Motors transformă bateriile în baterii » Think Outside the Box

  3. Pingback: Putem trăi fără plastic? Bloggerii americani au acceptat provocarea » Think Outside the Box

  4. Pingback: VIDEO Cum trăieşte o familie fără să producă deşeuri » Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger