Reciclare în spaţiu: NASA transformă gunoiul în obiecte refolosibile

0

Oamenii de ştiinţă ai NASA s-au întrebat multă vreme cum să rezolve problema gunoiului generat, în spaţiu, de către navele spaţiale şi cum să îl transforme în materiale care pot fi reutilizate – mai pe scurt spus, cum să recicleze gunoiul spaţial. Ideile nu au întârziat să apară, ba chiar şi rezultatele concrete.

 

reciclare

 

Cercetătorii de la centrul NASA Ames din California au inventat un compactor care topeşte gunoiul, dar nu îl incinerează şi, astfel, transformă resturile spaţiale apărute într-o zi într-o placă (cahlă – foto sus) de dimensiuni reduse, care poate fi reutilizată ca scut împotriva radiaţiilor în jurul anumitor porţiuni ale aeronavelor. „Managementul deşeurilor este un aspect important pentru NASA, mai ales pentru cei care planifică misiunile spaţiale şi deopotrivă pentru astronauţi, din mai multe motive: în primul rând, nimeni nu doreşte o navă spaţială care să devină supraaglomerată cu gunoaie; în al doilea rând, resursele echipajului aflat în spaţiu sunt limitate, echipajul trebuie să trăiască în spaţiu până la doi ani, chiar. Membrii echipajului nu pot arunca, pur şi simplu, gunoiul în urmă, poluând spaţiul, planeta, Luna”, explică NASA.

Politica NASA este de a evita contaminarea cu deşeuri a oricărei alte posibile lumi, indiferent că e vorba de asteroizi, planete sau orice alte forme de existenţă a materiei în Univers. Echipa care a venit cu propunerea compactorului de gunoi analizează, în prezent, dacă plăcile obţinute prin procedeul propus sunt complet sterilizate în timpul acestui proces. Prezenţa unor bacterii nu este de dorit într-un spaţiu închis şi mic precum cel dintr-o aeronavă. De asemenea, cercetătorii studiază şi posibilitatea extragerii apei din gunoi şi folosirea acesteia pentru nevoile echipajului, dat fiind că, mai ales în spaţiu, fiecare picătură contează.

 

Sursa şi foto: TreeHugger


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger