Reciclare creativă: fructe aruncate la gunoi, transformate într-o imitaţie de piele cu multiple utilizări

0

Risipa de hrană este o problemă majoră peste tot în lume, dar o echipă de tineri studenţi din Rotterdam, Olanda, ne arată că există şi soluţii creative pentru a combate acest fenomen. Cum aproape 8.000 de tone de fructe sunt zilnic aruncate la gunoi în oraşul olandez, studenţii au decis să ia aceste fructe şi să le transforme în “piele”, adică un material ce se foloseşte pentru confecţionarea de genţi, portofele şi alte obiecte.

Studenţii învaţă la Willem de Kooning Academie şi s-au inspirat, în demersul lor, de o tehnică folosită de bucătari pentru a zdrobi, găti sau usca fructele, ca să obţină un anumit tip de produs; cei şase tineri implicaţi în proiect au dezvoltat un material inventat de ei, în baza acestei tehnici, care are o multitudine de utilizări, de la industria modei până la campaniile de conştientizare a publicului în legătură cu problema risipei de hrană.

Materialul astfel rezultat nu este foarte diferit de textura pielii (de animale), dar poate veni în variante diverse, în funcţie de tipul de fructe folosite. “Fiecare centimetru este unic. Este un material cu o structură clară şi textură definită, dar care diferă în funcţie de tipul de fruct utilizat”, explică unul dintre studenţii din echipă. Până acum, aceştia au creat diverse prototipuri de obiecte create din materialul inventat: geantă din mango, plasă de cumpărături din nectarine sau abajur de lampă din piersici.

În prezent, echipa experimentează diverse combinaţii de fructe şi chiar şi vegetale, pentru a câştiga rezistenţă şi durabilitate pentru materialul inventat. “O piele din căpşuni este cam fragilă. Dacă adăugăm compoziţiei măr sau dovleac, lucrurile se schimbă”, susţin tinerii. Invenţia lor a stârnit interesul mai multor producători, între care şi o companie germană ce produce scaune din piele pentru mărci precum BMW şi Porsche.


Mai multe detalii: Fruitleather Rotterdam

Surse şi foto: NL Times, Ecouterre


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger