Rechinii oferă soluția în lupta oamenilor cu virușii

0

Arată fioroși și duri pe dinafară, dar se pare că sunt la fel și pe dinăuntru: un studiu recent dezvăluie că rechinii au în corp o substanță care pur și simplu oprește orice virus din traseul său înspre a face cât mai mult rău organismului. Substanța descoperită are o compoziție asemănătoare colesterolului (bun) și a fost identificată la rechinii ”dogfish”.

 

Testele realizate cu această substanță au demonstrat că este capabilă să combată mai multe tipuri de viruși care, în mod normal, cauzează boli extrem de greu tratabile la oameni (cum ar fi hepatita sau febra dengue). Substanța a fost botezată squalamină și este deja în teste extinse de laborator pentru tratarea cancerului, a bolilor de ochi și a altor afecțiuni. Toți cei supuși testelor până acum au reacționat foarte bine, susțin specialiștii, fără ca efectele secundare ale tratamentelor să ridice semne de îngrijorare.

Studiul a mai relevat că squalamina poate întrerupe ciclul de viață al unui virus și împiedică replicarea acestuia atât în țesuturi de cultură, cât și în cazul organismelor vii. Coordonatorul studiului, Michael Zasloff (chirurg imunolog la Institutul de Transplant al Spitalului Universitar din Georgetown, SUA), a declarat că descoperirea aduce o abordare cu totul nouă a industriei medicale și farmaceutice în tratarea bolilor virale. ”Am putea vindeca, în viitor, boli pe care acum le tratăm ca și cronice”, a spus acesta. Cercetătorul a descoperit squalamina în 1993 și de atunci a efectuat teste după teste și studii extinse pentru a afla proprietățile substanței. El este de părere că prezența substanței în corpul rechinilor i-a ajutat în evoluție și este responsabilă pentru imunitatea acestor creaturi marine.

La doi ani după descoperirea substanței, Zasloff și echipa sa au reușit să o producă în laborator, astfel încât să nu fie nevoie de prelevări constante de la rechini. A durat mulți ani, cu multe teste, pentru ca studiul complet și mai ales concluziile sale revoluționare să vadă lumina zilei: au fost publicate săptămâna aceasta în Proceedings of the National Academy of Science. Potrivit specialiștilor, sunt de analizat în continuare efectele secundare produse de tratamentul cu squalamină, pentru că există o anumită doză de toxicitate implicată; cu toate acestea, substanța și-a dovedit eficiența în cazul a șase viruși, iar Zasloff spune că experimentele clinice în derulare vor arăta cât de eficace și sigur este tratamentul pe baza ei pentru oameni, în decursul a maxim doi ani. ”Rechinii au ascuns squalamina în corpul lor timp de 700 de milioane de ani. Acum ne-o fac cadou”, a conchis specialistul în imunologie.

 

Sursa: National Geographic / Georgetown University

Foto: Rechini dogfish / Jurgen Freund, Getty Images

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger