În ciuda eforturilor depuse de tot mai multe state pentru a interzice vânătoarea de rechini, măcelurile continuă. Cel mai recent a fost identificat în apele Columbiei, unde cel puțin 2.000 de rechini au fost uciși (într-un singur incident) pentru a li se recolta înotătoarele.
Oficialii columbieni au anunțat că măcelul rechinilor a avut loc în zona Malpelo Wildlife Sanctuary, o zonă protejată, de aproximativ 8.500 de kilometri pătrați, din apele Oceanului Pacific. Descoperirea a fost făcută de o echipă de cercetători, care au găsit trupurile rechinilor uciși pe fundul apei, în apropierea insulei Malpelo. Cercetătorii au declarat că au văzut, totodată, zece traulere de pescuit sub steagul statului Costa Rica în zona aceleiași insule. Printre rechinii uciși se aflau și exemplare din specii protejate. Potrivit autorităților maritime columbiene, vasele de pescuit care s-ar fi aflat în zonă nu aveau niciun temei legal să fie acolo. În urma incidentului descoperit de cercetători, autoritățile au trimis echipaje specializate în zonă, care au oprit și ”arestat” un vas de pescuit ecuadorian, care avea la bord 300 de kilograme de pradă ilegală, ce includea rechini și alte specii protejate.
Autoritățile din Costa Rica au declarat că se alătură guvernului columbian în găsirea vinovaților de masacru și au anunțat că vor pedepsi orice vas implicat în incident sub steag costarican. Din păcate, spun biologii marini, pescarii au o motivație extrem de puternică pentru a încălca legile și interdicțiile impuse de tot mai multe state în ceea ce privește capturarea rechinilor. Înotătoarele acestora sunt considerate delicatesă în bucătăria asiatică, mai ales în China. Spre exemplu, într-un restaurant din Hong Kong, prețul pentru o porție de supă de înotătoare de rechin este de 56 de dolari. Pentru ca vânarea ilegală și excesivă a rechinilor să înceteze, iar eforturile de protejare să dea roade, spun specialiștii, ar fi necesar ca această uriașă cerere de înotătoare de rechin din China să se reducă (ori chiar să dispară).
Sursa: The Guardian / ENN
Foto: GeoGarage Marine