Recenzia durabilă. Van Jones, Economia gulerelor verzi

0

În sfârșit am trecut și peste ultima pagină a unei cărți non-fiction, poate cea mai bună, scrisă pe tema economiei verzi, Economia gulerelor verzi a lui Van Jones. Cartea a devenit și mai faimoasă după ce a demisionat din slujba de consultant special pentru “green jobs”, antreprenoriat și inovații de la Casa Alba, la sfârșitul anului 2009.

de Beth Oppenheim, 2Celsius

În caz că nu sunteți familiarizați cu Van Jones ca activist, trebuie doar să vă îndrept către biografia lui pentru a vă putea face o idee despre cariera unui activist desăvârșit. Și-a dedicat ani din viață combaterii violențelor rasiste din California oferind soluții care mereu au putut fi măsurate – lucru care nu apare foarte des în lumea non-profiturilor.

Din nefericire, demisia sa este umbrită de un mister adânc – în esență, a demisionat din cauza0 hărțuirii continue din partea dreptei americane conservatoare și atacurilor împotriva convingerilor sale personale. Printre acestea, opoziția radicală față de pedeapsa cu moartea, dar și dubiul exprimat public în legatură cu prezumtivul scenariu din spatele catastrofei 11 septembrie 2001.

The Green Collar Economy e una din acele cărți care spune povestea schimbărilor climatice cu o mare intensitate și da!, cu un limbaj catastrofic. Dar, spre deosebire de alți autori din aceeași categorie, el oferă unele dintre cele mai interesante și bine gândite soluții pe care le-am citit vreodată.

Cartea începe cu o problemă. Topirea ghețarilor, o economie în rahat, și multe alte lucruri groaznice legate de inegalitate și lipsa hranei din America și de aiurea. Este “americanocentric” în sensul în care se focalizează mai mult pe rolul pe care politica SUA îl joacă în specularea momentumului legat de schimbările climatice și adaptarea la acestea. Și e în mod absolut pasionat de subiect.

Cuvintele sale rezonează furie, dar și dedicare în a rezolva marea problemă. Adițional, experiența personală a lui Jones în timpul uraganului Katrina și urmărilor sale fac legatura clară între săracii urbelor de azi și dezbaterea privind încălzirea globală. Pur și simplu, nu poate fi o luptă elitistă.

Volumul, în acest context, face referire apoi la soluții precum:

–       Acțiune concretă a guvernului american,

–       Angajamentul celor neprivilegiați și mai ales al comunităților urbane,

–       Utilizarea unor sectoare ale societății precum foștii condamnați, în a beneficia de revoluția joburilor verzi; acest fapt ar fi un progres atât social cât și economic,

–       Susținerea guvernamentală a inovației în sectorul privat, în special finanțarea proiectelor și susținerea inventatorilor din aria tehnologiilor durabile.

Lista pe care o face Jones e mult mai lungă și destul de descurajatoare pentru cititorul mediu. Singura critic pe care aș aduce-o cărții e că dacă ar fi fost ușor mai anecdotică, ar fi fost incredibil de eficientă.

Povestea urmărilor uraganului Katrina pe care o face Jones e înduioșătoare.  Toată America își amintește sentimentul de neputință pe care mulți l-au avut și realitatea teribilă  ca în cea mai dezvoltată țară din lume guvernului nu îi pasă de cetățenii săi.

Aș menționa și sentimental meu de mare tristețe legat de decizia lui Jones de a demisiona de la Casa Alba. Cartea m-a facut să cred în  capacitatea lui Jones de a mișca SUA și globul în direcția bună.

Sunt convinsă că autorul își dă seama că există mulți americani și oameni de pe tot globul care îi apreciază munca, iar acești Glen Beck* de la televizor, în ciuda zgomotului pe care îl fac, nu sunt singura voce.

*Glen Beck era amfitrionul unui “show” TV conservator pe Fox News celebru pentru radicalismul său pro-republican și anti-liberal, susținător zgomotos al mișcării conservatoire de protest, Tea Party. Show-urile sale erau de fapt o suită de răcnete și înfierări ultraconservatoare ale politicilor administrației Obama ori ale oricăror poziții publice liberale sau de stânga.

** The Green Collar Economy e disponibilă numai în limba engleză pe Amazon.com.
Acest articol a apărut pe Comunitatedurabila.ro


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger