Recenzia durabilă. Fritjof Capra, Conexiuni ascunse

1

E cu siguranță unul dintre cei mai citiți autori pe teme de ecologie din lume, e “inventatorul” ecologiei profunde (alături de Warwick Fox sau Arne Naess), e cel care a scris best-seller-uri precum The Web of Life, The Tao of Physics ori Green Politics (în co-autorat). Fizicianul austriac Fritjof Capra, actualmente profesor la University of California at Berkeley, promovează ecoalfabetizarea (eco-literacy) și aplică teoria sistemelor în mediul social și economic.

de Raul Cazan, ComunitateDurabila.ro

Fizicianul își propune în “Conexiuni ascunse”, apărută în 2002, să extindă la domeniul social noul mod de a înțelege viața, care a luat naștere din teoria complexității. Pentru a face acest lucru, autorul prezintă un cadru conceptual care integreaza dimensiunile biologică, cognitivă și socială ale vieții. Scopul lucrării, însă, nu este doar să ofere o viziune unificată asupra vieții, minții și societății, ci să dezvolte o abordare sistemică și coerentă despre unele probleme critice ale timpurilor noastre.

Modul unificat, holistic, de a înțelege viața, constă în modelul sau fundamental de organizare: rețeaua. Toate componentele sistemelor vii sunt legate între ele prin relații de egalitate, orizontale, în rețea. E valabil pentru rețelele metaboice din interiorul celulelor, pentru relațiile trofice din ecosisteme și chiar în rețelele de comunicații din societățile umane.

În era informației, funcțiile și procesele sociale sunt organizate tot mai mult în jurul rețelelor: corporațiile, piețele financiare, mass-media, ONG-urile globale. Acestea nu sunt doar un fenomen social important, ci o sursă de putere.

De la începutul anilor ‘70, cercetările și scrierile lui Capra s-au concentrat asupra unei teme centrale: schimbarea fundamentală a viziunii despre lume, care este pe cale să se producă în știință și în societate, dezvoltarea unei noi construcții a realității și implicațiile sociale ale acestei transformări culturale.

Conexiuni ascunse – O știință pentru susținerea vieții, de Fritjof Capra, Editura Tehnică, colecția Taifas 2002


Un comentariu

  1. BOF!!! …Puteti folosi orice fel de jargon, situatia rämâne aceeasi : suntem animale cu instinct gregar… “Reteaua” nu-i decât un epifenomen… (Ca si “coruptia activä/pasivä”, de altfel…)

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger