Recensământul Panda

0

Guvernul Chinei organizează primul recensământ al urşilor panda din ultimul deceniu, în căutarea cărora a trimis echipe de biologi pe teren. Aceştia nu vor avea o muncă uşoară, şi asta pentru că urşii alb-negru au devenit de ceva vreme prezenţe rare în sălbăticie – ultimul recensământ, realizat în 2000, număra 1.596 de exemplare.

Excrementele de panda sunt de un verde şters, iar când o echipă de cercetare găseşte aşa ceva, unul dintre specialişti le adună şi le depozitează într-o pungă de plastic, aşa cum ar trebui să facă prosesorii de câini pe stradă, după care cercetătorii înregistrează cu un aparat GPS poziţia lor exactă. Excrementele fiecărui exemplar de panda reprezintă o semnătură şi variază în funcţie de cum mestecă ursul bambusul.

În laborator, specialiştii extrag şi măsoară tulpinele de bambus, apoi analizează mostrele dimpreună cu locul în care au fost găsite. Aşa îşi pot forma o idee legată de numărul aproximativ de urşi panda dintr-o anumită regiune. În cadrul noului recensământ vor fi realizate totodată şi analize ADN ale fecalelor. Cercetătorii nu se aşteaptă ca numărul acestor animale să fi crescut, în ciuda eforturilor guvernamentale de a le proteja.

Cu toate acestea, eforturile de conservare au urcat uşor populaţia de urşi panda începând cu anii ’80, însă va fi nevoie ca omenirea să instituie un control eficient al populaţiei şi al obiceiurilor de consum pentru ca acest trend să prindă viteză. Rezultatele recensământului de urşi panda vor fi disponibile abia peste doi ani.

Sursa: Grist

Foto: Joe Petersburger, National Geographic

 

Puteţi citi şi:

Secretul celui mai scump ceai din lume: excrementele de panda

Cum supravieţuiesc urşii panda cu bambus?

Revoluţia biocarburanţilor şi fecalele urşilor panda


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger