Reapar specii dispărute: broasca Hula, redescoperită

0

Specia de broască pictată Hula a dispărut în anul 1955; așa știau oamenii de știință, care nu au mai descoperit, de atunci, vreun exemplar al speciei. O echipă aflată în cercetare în zona lacului Ha-Hula din Israel a avut, însă, parte de o surpriză: a dat peste un amfibian, mai exact o femelă, care s-a dovedit a fi o broască Hula.

 

Autoritățile israeliene sunt bucuroase de descoperire și cred că specia are o nouă șansă la supraviețuire, în ciuda sorților care au fost împotriva ei: habitatul natural al broaștei a fost afectat serios, aceasta fiind cea mai mare problemă pentru micul amfibian. Oricum, foarte puțin exemplare au fost capturate și studiate chiar și înainte de anul 1955, considerat anul dispariției oficiale a speciei. Broasca Hula se afla pe lista organizațiilor internaționale de conservare pe locul nouă în topul speciilor de broaște dispărute – un top zece pentru a cărui ”distrugere” luptă zeci de oameni de știință, plecați în expediții în întreaga lume în încercarea de a găsi măcar unul sau câțiva indivizi din speciile puse pe lista neagră. Până acum, din cele zece specii considerate pierdute pentru totdeauna, două au oferit suprize, prin reapariția lor (broasca Hula fiind una dintre ele).

În total, oamenii de știință vor să afle care este starea actuală a peste 100 de specii de amfibieni despre care nu se mai știe nimic. Peste tot în lume, amfibienii se confruntă cu extincția: pierderea habitatelor este cea mai mare problemă cu care au de-a face. Schimbările de climă, poluarea, exploatarea excesivă a pădurilor și pământurilor, vânarea lor pentru diferite scopuri, precum și atacul unei boli (o ciupercă nemiloasă), toate acestea își pun în mod negativ amprenta asupra populației globale de broaște. Oamenii de știință estimează că, în prezent, peste 40% dintre amfibienii din lume sunt în pericol de dispariție, iar în ultimele trei decenii au dispărut peste 100 de specii.

 

Sursa și foto: Monbagay News


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger