Realitatea virtuală, folosită pentru a-i face pe cei bogați empatici față de viețile nevoiașilor

0

În plină criză a refugiaților, când țările occidentale sunt martore la devastările provocate de conflict, care alungă din propriile case sute de mii de oameni, empatia are de jucat un rol vital. În timp ce guvernele întârzie să ia măsurile potrivite pentru a-i ajuta pe cei care caută scăparea de amenințarea constantă a morții, oameni simpli aleg să-și împartă puținul lor cu cei aflați la nevoie. În încercarea de a-i sensibiliza pe ocupanții locurilor de top în piramida economică și politică, Națiunile Unite caută cheia în același resort al empatiei. Iar una dintre căi ar putea fi realitatea virtuală.

Waves of Grace este al doilea scurt metraj documentar realizat de Națiunile Unite, în colaborare cu regizorul Chris Milk și compania producătoare a aplicației Vrse, folosită pentru a genera conținut de realitate virtuală. Filmul urmărește pas cu pas viața simplă și plină de dificultăți greu de imaginat pentru un locuitor al țărilor dezvoltate, în rândul câtorva oameni obișnuiți din capitala Liberiei, Monrovia. În urma epidemiei ucigătoare de Ebola, monrovienii încearcă să-și reia viețile de la capăt, luptând totodată cu sărăcia extremă și cu lipsa unor utilități de bază. Waves of Grace este proiectat într-o cască specială, cu ajutorul căreia privitorul este imersat în lumea documentată, având impresia că se află în mijlocul ei.

La lansarea acestui nou film, Națiunile Unite au invitat guvernanți și filantropi miliardari, să dea o tură virtuală în viața oamenilor obișnuiți din statul african, în speranța atingerii unei coarde sensibile, care să se materializeze în donații și politici umanitare consistente. De pe acoperișul unei clădiri luxoase din Manhattan, invitații au călătorit virtual, timp de câteva minute, într-un spital liberian, la înmormântarea unui om fără identitate, în curtea unei școli sărăcăcioase.

Waves of Grace urmează după Clouds Over Sidra, primul documentar virtual al Națiunilor Unite, care le propunea celor bogați și puternici să cunoască în treacăt viața în tabăra siriană de refugiați Za’atari. Prima sa proiecție a avut loc la Forumul Economic Mondial de la Davos, unde unii dintre cei mai influenți oameni au lumii au avut drept ghid virtual o fetiță siriană, pentru a înțelege ce presupune viața de refugiat. Gabo Arora, consilier al Națiunilor Unite și co-regizor al acestor documentare, e de părere că există o uriașă prăpastie între cei puternici și oamenii obișnuiți, asupra cărora se răsfrâng deciziile lor. ”Cred că mulți din oamenii ăștia [liderii lumii, n.r.], chiar și dacă ar merge la tabăra Za’atari, ar face-o în grup organizat. Aveam impresia că ei nu înțelegeau cu adevărat ce înseamnă să te pui în locul celuilalt și cred că asta trebuie cu toți să facă,” a declarat Arora pentru Motherboard Vice.

Până în prezent, Clouds of Sidra a ajuns în 40 de țări, disponibil în 15 limbi. Națiunile Unite intenționează să extindă proiecțiile documentarelor realizate cu tehnologia realității virtuale și în afara cercurilor de oameni influenți, în ideea de a le proiecta în diferite școli din lume. Cât despre impactul financiar al acestor experimente, Arora spune că, după vizionarea lor, au crescut donațiile către programe de combaterea sărăciei.

Cele două documentare realizate până acum pot fi urmărite momentan pe trei canale:

Până să ne conectăm însă la realitatea virtuală, e important să ne conectăm empatia la problemele celor din jur și să contribuim, pe cât posibil, la rezolvarea lor.

Sursa: Motherboard Vice


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger