Cele trei componente ale formaţiei de muzică punk Pussy Riot au fost găsite “vinovate de huliganism” şi condamnate, ieri, la câte doi ani de închisoare. Sentinţa justiţiei ruse a atras o serie de reacţii din partea SUA, a Uniunii Europene şi din partea organizaţiilor pentru apărarea drepturilor omului.
Reprezentanţii SUA şi UE consideră pedeapsa acordată drept „disproporţionată” faţă de fapta pentru care fetele au fost judecate. Amnesty International susţine că sentinţa trebuie schimbată. Biserica Ortodoxă Rusă a calificat protestul celor trei fete drept „blasfemie”, militând, apoi, formal, pentru clemenţă acordată acestora. Sentinţa a fost pronunţată ieri de către judecătoarea Marina Syrova, care a conchis că Maria Alyokhina (24 de ani), Nadezhda Tolokonnikova (22 de ani) şi Yekaterina Samutsevich (29 de ani) se fac vinovate de huliganism motivat de ură religioasă. „Au subminat în mod grosolan ordinea socială”, a declarat judecătoarea. Protestul tinerelor (care a avut loc în februarie) a fost împotriva sprijinului acordat de Biserica Ortodoxă Rusă lui Vladimir Putin, actual preşedinte al Rusiei.
Mai mulţi purtători de cuvânt ai autorităţilor americane şi europene şi-au exprimat „îngrijorarea” în legătură cu corectitudinea verdictului justiţiei ruse. „SUA sunt îngrijorate atât în legătură cu verdictul în sine, cât şi cu pedepsele disproporţionate acordate, precum şi în legătură cu impactul negativ al acestei decizii asupra libertăţii de exprimare în Rusia”, a spus Victoria Nuland (US State Department). „SUA are semne grave de întrebare în legătură cu modul în care aceste tinere femei au fost tratate de către sistemul de justiţie din Rusia”, a spus Josh Earnest, purtător de cuvânt al Casei Albe. „Aceste pedepse pun sub semnul întrebării respectul Moscovei faţă de obligaţia de a oferi oricui un proces legal, corect şi independent”, a declarat Catherine Ashton (reprezentanta UE în probleme de politică externă). Pentru cancelarul german Angela Merkel, sentinţa este „excesiv de dură; verdictul pune sub semnul întrebării angajamentul Rusiei de a proteja drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului”, a spus aceasta.
Amnesty International a condamnat decizia justiţiei ruse, spunând că aceasta demonstrează că „autorităţile din Rusia nu se vor da în lături de la nimic pentru a înăbuşi orice urmă de opoziţie şi de la a îngenunchia societatea civilă”. Corespondentul diplomatic al BBC, Bridget Kendall, a declarat că există şi opinii potrivit cărora fetele de la Pussy Riot „ar fi mers prea departe” cu protestul lor, dar şi păreri care susţin că Putin şi administraţia sa “nu se poate” să îşi fi dorit o publicitate negativă atât de dăunătoare precum cea generată de această situaţie. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a declarat că preşedintele Putin nu poate interveni în procesul de justiţie şi că acesta a afirmat, înainte de proces, că tinerele nu ar trebui judecate prea aspru. Sondajele de opinie din Rusia nu indică un sprijin public mare pentru Pussy Riot – se pare că numai 6% din cei chestionaţi recent şi-au declarat suportul pentru fete, în vreme ce 51% au declarat antipatie faţă de trupă sau nu aveau nimic bun de spus despre aceasta.
Sursa şi foto: BBC News Europe
Puteţi citi şi:
Un comentariu
Pingback: Una din membrele Pussy Riot a scăpat de închisoare | TOTB.ro - Think Outside the Box