Războiul pe care-l duce Gold Corporation cu România: roşieni contra roşieni, ziarişti contra ziarişti, societate civilă contra societate civilă, bloggeri contra bloggeri

7

Compania Roşia Montană Gold Corporation a reuşit în ultimii zece ani să învrăjbească societatea românească într-un mod perfid şi periculos, total nerecomandat de practicile corporatiste internaţionale.

de Ruxandra Hurezean (Gazetino)

Practic, încercînd să obţină aprobările necesare demarării proiectului de exploatare minieră de la Roşia Montană, RMGC a avut nevoie de acordul localnicilor, al opiniei publice, al politicienilor. Pe unii i-a convins cu atenţii, înlesniri, facilităţi, excursii, promisiuni. Pe alţii i-a convins cu forţa puterii pe care o afişează, i-a intimidat, iar aceştia au capitulat.

Pe alţii i-a convins prin lipsirea de alte soluţii de viaţă, aşa cum a fost cazul localnicilor din Roşia Montană. Tactica este una primitivă: Gold creează un joc periculos prin care scoate în ring adversari din aeeaşi categorie, să se lupte între ei şi în final să se elemine unii pe alţii. Localnici pro exploatare îi atacă pe cei care se opun, societăţii civile anti i s-a creat una pro care s-o combată şi tot aşa, pentru ca în final, să se elimine adversarii astfel creaţi, între ei, iar Gold Corporation să se spele pe mîini precum Pilat din Pont.

După vizita mea la Roşia Montană de săptămîna trecută, am solicitat reprezentanţilor companiei, în cursul zilei de joi, un punct de vedere. În zilele care au urmat, am repetat de cîteva ori solicitarea, însă nu am obţinut nicio reacţie.

În loc să redacteze şi să trimită un răspuns, Gold Corporation a organizat, în week-end, vizita unui grup de 15 blogeri din Cluj şi Alba la Roşia Montană, ca să le prezinte acestora cîte beneficii va aduce RMGC localităţii. Gold Corporation ştia că sînt blogger şi a mobilizat armata blogerilor pentru a-mi da replica, închipuindu-şi probabil că vor îngropa opinia mea, pe care compania a bănuit-o ca fiind nefavorabilă exploatării, sub alte 15 favorabile.

Purtătorul de cuvînt al companiei, domnul Cătălin Hossu, n-a catadicsit să răspundă solicitării mele. În schimb, blogerii si-au făcut datoria şi au scris despre roşienii care abia aşteptă să înceapă exploatarea şi roşienii cei răi care se opun (aveţi un exemplu elocvent aici!).

Surpriza celor de la Gold a a venit probabil luni, cînd au aflat că reportajul se află şi în redacţia unui cotidian naţional. Ce a urmat? Purtătorul de cuvînt RMGC mi-a trimis marţi dimineaţa răspunsul solicitat, după care a revenit telefonic cu numeroase insinuări şi procese de intenţie. Nu a justificat întîrzierea răspunsului, dar înţeleg că a fost ocupat cu plimbarea bloggerilor şi lămurirea lor.

 

Foto: Rosiamontana.org

Acest articol a fot preluat de pe blogul Ruxandrei Hurezean, Gazetino.

 


7 comentarii

  1. 🙂 Un singur cuvant defineste acest articol, bitter. Daca era vorba de un alt subiect probabil ca nu se faceau atatea presupuneri. Nu tin cu RMGC dar trebuie sa recunosc ca nici atacul jurnalistilor sau al ONGurilor nu este tocmai politicaly corect. In lupta lor pentru a fi auziti uita care Rosia Montana este o localitate ce are nevoie de suport, nu de lupte pentru salvatori. Pacat!

    • Mdaa. Pe de o parte o corporatie care are zeci de milioane euro doar pentru marketing si pe de alta niste ONG-uri si niste jurnalisti. Iar cei din urma mai trebuie sa joace si politically corect. Ia mai plimba ursu’ prin gropile cu care vor fi inlocuiti muntii de acolo.

  2. cei care le acordati clor de la gold muulte lucruri bne,ia mai limbati mei ursul.sa va REaduc aminte de “solutiile” care s-au varsat anul acesta la unguri si care ne-au afectat SI PE NOI?oare nu sint aceleasi otravuri pe care vor sa ni le vire pe git si aici,la Rosia Montana?pe linga asta,jidovii care-s in spatele acestei firme ne arunca 70 de milioane de euro iar ei scot peste citeva zeci de miliarde (vreo 70).pe linga asta,distrugerea naturii din zona respectiva si muuult in jur.oamenii de acolo,de ce nu se grupeaza sa faca un fel de asociatie unde fiecare sa vina cu ce poate?unul sau mai multi sa planteze pomi fructiferi,altii tot ce se poate planta in zona respectiva pt a face rost de bani?aaa,e grea munca,cred ca e mai usor sa stam sa intindem miinile si sa ni se dea ceva praf in ochi si sa ne plingem.se pare ca am ajuns unde vor jidoveii care ne conduc,adica,sa nu ne mai mearga mintile si sa asteptam sa ni se dea de pomana ce vor ei

  3. Daca niste specialisti autentici ar dovedi ca acolo nu se gasesc tonele de aur de care e vorba, poate subiectul ar fi incheiat.Dar prostia omeneasca dublata de lacomie nu are limite. Personal , cred ca aceia care incearca sa acrediteze dieea ca in muntii aceia s-ar gasi tone de aur pun de fapt la cale o excrocherie pe linga care Caritas si FNI sunt mici copii. O zi buna !

  4. Pingback: Roşia Montană. O rezolvare: “nici de la instituțiile statului, nici de la Dumnezeu din ceruri”

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger