Războiul împotriva drogurilor = epidemie globală de HIV/SIDA

0

Un raport al Comisiei Globale pentru Politica Drogurilor arată că războiul împotriva drogurilor este responabil pentru mare parte din epidemia mondială de HIV/SIDA şi pentru sporirea numărului de infecţii în rândul consumatorilor. Comisia din spatele raportului, din care au făcut parte foştii preşedinţi ai Mexicului, Poloniei, Columbiei, Braziliei şi Elveţiei, susţine că în jur de o treime din toate infecţiile recente cu virusul HIV din afara Africii subsahariene au fost înregistrate în rândul consumatorilor de droguri injectabile.

 

Flickr/Mr. Theklan

 

Din anii ’90 încoace, scrie Time, strategiile de prevenire au dus la scăderea semnificativă a numărului de noi infecţii cu virusul imunodeficienţei umane, în majoritatea ţărilor. Altele, în schimb, cu precădere din Europa de Est şi Asia Central, au cunoscut o creştere cu 25%. Cinci dintre ele sunt angajate într-un război agresiv împotriva drogurilor, arestând şi închizând consumatori pentru posesie de droguri sau ace. Totodată, în SUA, zonele cu cel mai ridicat nivel de infecţii sunt acelea care practică cele mai radicale politici anti-drog.

Astfel de practici s-au dovedit a fi ineficiente nu doar în controlul consumului de droguri, şi în stăvilirea virusului HIV. Frica de incriminare îi împiedică pe consumatori să-şi procure ace curate. În aceste condiţii, autorii raportului propun următoarea soluţie: regândirea politicilor actuale prin tratarea, nu încarcerarea consumatorilor şi prin dezincriminarea drogurilor.

Aflaţi mai multe detalii pe Time.

 

Vedeţi şi:

Harta mondială a consumului de droguri


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger